Jaunās ES sankcijas pret Krieviju ir pārāk maigas, uzskata Polijas premjers (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis. Foto: LISELOTTE SABROE/AFP

Ierosinātā Eiropas Savienības (ES) jaunākā sankciju pakete pret Krieviju ir pārāk maiga, Kijivas apmeklējuma laikā piektdien paziņoja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

ES diplomāti Briselē iepriekš bija pauduši cerību par jaunu sankciju paketi paziņot līdz 24.februārim, kad aprit gads kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, tomēr sarunas nonākušas strupceļā Polijas iebildumu dēļ.

"Runājot par desmito sankciju paketi, mūs tā neapmierina, jo tā ir pārāk maiga, pārāk vāja. Mēs ierosinām iekļaut ["melnajā saraksta"] papildu cilvēkus," norādīja Moraveckis.

"Mēs jau ilgstoši esam ierosinājuši iekļaut papildu Krievijas produktus," viņš piebilda.

Anonīmi avoti diplomātiskajās aprindās Briselē ir sūkstījušies, ka Polijas prasības pēc stingrākas rīcības kavējot sankciju paketes saskaņošanu, un kāds no diplomātiem izteicies, ka tā esot "ļoti pamatīga".

Desmitā sankciju pakete paredz iesaldēt ES esošos aktīvus trim Krievijas bankām, noteikt eksporta kontroli precēm, kuru vērtība sasniedz 11 miljardus eiro gadā, kā arī vērsties pret Irānas bezpilota lidaparātu ražotājiem, kas piegādā produkciju Maskavai.

Tomēr Polija vēlas arī noteikt aizliegumu importēt Krievijas sintētisko kaučuku, kas tiek izmantots riepu ražošanā, atklājuši diplomāti, kas vēlējās palikt anonīmi.

Itālija tādam aizliegumam vēlas ilgāku pārejas periodu, lai tās riepu rūpniecības sektors varētu atrast jaunus piegādātājus. Nesaskaņu dēļ vienošanās nav panākta.

Kāds diplomāts sūdzējās, ka Polijas šķēršļu dēļ tiek "sodīta Eiropa", jo Lielbritānija un ASV spēja par jaunākajām sankcijām paziņot agrāk.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu