Aptauja: Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs ēd neveselīgi (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Katrs piektais jeb 20% Latvijas iedzīvotāju ēd neveselīgi, savukārt 42% ikdienā mēģina pieturēties pie veselīga uztura principiem, liecina pērn "Mana aptieka & Apotheka" veiktā Veselības indeksa aptauja.

Veselības indeksa 2021. un 2022.gada aptauju dati rāda, ka gada laikā tikai par pāris procentpunktiem palielinājies to iedzīvotāju skaits, kuri cenšas ēst veselīgi. Saskaņā ar pērn veiktā pētījuma rezultātiem, lai uzlabotu savus uztura paradumus, lielākoties cilvēki cenšas ierobežot cukura patēriņu - tā rīkojušies 44% respondentu. Vēl 37% mēģinājuši samazināt sāls daudzumu uzturā, bet 31% - izvairīties no pusfabrikātu lietošanas.

Vienlaikus, salīdzinot ar 2021.gadu, pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuri cenšas savā ikdienā ieviest vismaz kādu no veselīgiem ieradumiem. Piemēram, par sešiem procentpunktiem, līdz 48%, pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuri ik dienas izdzer pietiekami daudz ūdens, par pieciem procentpunktiem, līdz 44%, pieaudzis iedzīvotāju skaits, kuri ierobežo cukura patēriņu, un vēl par pieciem procentpunktiem, līdz 37%, pieaudzis arī to cilvēku skaits, kuri cenšas samazināt sāls patēriņu uzturā.

Rūpējoties par savu veselību, par septiņiem procentpunktiem vairāk iedzīvotāju sākuši lietot uztura bagātinātājus.

Neveselīgas ēšanas paradums biežāk raksturīgs vīriešiem - 25% - nekā sievietēm - 16%, kā arī cilvēkiem, kuri kopumā savu dzīvesveidu vērtē kā neveselīgu un mazkustīgu. Pie saviem kaitīgajiem ieradumiem daudzi pieskaita arī aizraušanos ar miltu produktiem uzturā - 15%, saldumu lietošanu lielos daudzumos - 15%, un biežu pārēšanos - 10%.

Saskaņā ar Veselības indeksa 2022.gada aptaujas datiem, ar biežu pārēšanos biežāk grēko vīrieši - 12% jeb katrs desmitais vīrietis, kamēr sievietēm šis rādītājs ir zemāks - 8%. Turpretim sievietes biežāk - 17% - nekā vīrieši - 12% - norādījušas, ka aizraujas ar pārmērīgu saldumu lietošanu.

Dati liecina, ka gados jauni cilvēki vecumā no 18 līdz 24 gadiem veselīga uztura lomu vispārējās veselības profilaksē nevērtē pietiekami augstu. Lai gan, salīdzinot ar 2021.gadā veiktā pētījuma datiem, par diviem procentpunktiem vairāk jauniešu ierobežoja cukura patēriņu (30%) un par 11 procentpunktiem pieaudzis gados jaunu cilvēku skaits, kuri uzturā centušies lietot mazāk sāls (33%), kopumā tendences nav iepriecinošas. Salīdzinot ar 2021.gadu, pērn par pieciem procentpunktiem sarucis to jauniešu skaits vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kuri cenšas ēst veselīgi (37%), un par pieciem procentpunktiem samazinājies to gados jaunu respondentu skaits, kuri izvairās no pusfabrikātu lietošanas (21%). Tas liecinot, ka jaunākajai paaudzei aizvien trūkst izpratnes par veselīgu uzturu un produktu sastāvu.

Arī saldinātie dzērieni aizvien ieņem būtisku lomu jauno cilvēku ikdienas uzturā. Gāzētos un saldinātos dzērienus lieto 27% jauniešu, kas ir par 11 procentpunktiem vairāk nekā 2021.gadā. Jauniešu vidū pieaudzis arī to respondentu skaits, kuri pārmērīgā daudzumā lieto miltu produktus - no 12% 2021.gadā līdz 22% pērn.

"Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss" tapis sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru "SKDS". Katru gadu tiešās intervijās tiek aptaujāts reprezentatīvs iedzīvotāju skaits, proti, 1016 cilvēki vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu