Putina un Kabajevas karaliskā kopdzīve, lielākais dzīvoklis Krievijā un Kiprā noslēptie miljoni (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix, Publicitātes, TVNET kolāža

Krievijas diktators Vladimirs Putins un kādreizējā Krievijas mākslas vingrotāja, valsts propagandas koncerna “Nacionaļnaja media grupa” (NMG) direktoru padomes vadītāja un par Putina bērnu māti uzskatītā Alīna Kabajeva mēdz dzīvot kopā – visbiežāk Putina rezidencē Valdajā, secināts jaunākajā Krievijas pētnieciskās žurnālistikas izdevuma “Projekt” jaunākajā izmeklēšanā.

Lai iegādātos virkni ekskluzīvu īpašumu Putins un Kabajeva, kā arī viņu tuvinieki izmanto Putina naudu, kas noslēpta Kipras uzņēmumā.

“Projekt” pētījums sadalīts divās daļās. Pirmajā daļā stāstīts par Kipras kompāniju “Ermira Consultants”, uz kuru reģistrētas kapitāldaļas Putinam svarīgos uzņēmumos. “Projekt” žurnālistiem izdevās satikties ar kādreizējo kāda tuva Putina drauga biznesa pārvaldnieku. Šim draugam esot bijusi saistība ar slepenu finanšu tīklu, kura sastāvā bija arī kompānija “Ermira”.

Šis informācijas avots atklāja, ka līdz 2015.gadam “Ermira” piederēja fiktīvam īpašniekam – Sanktpēterburgas advokātam Vladislavam Kopilovam.

Patiesībā gan no “Ermira” kontiem tika apmaksāti dažādi pirkumi Putinam un viņa tuviniekiem. Par šī uzņēmuma naudu pirkti arī dzīvokļi un mājas.

“Kopilovs ir nekas, viņš bija tikai fasāde,” skaidro informācijas avots. Viņš uzņēmumu “Ermira” dēvē par Putina “kopīgo kasi”. Kopilovs oficiāli bija “Ermira” īpašnieks līdz 2015.gada martam, kad par kompānijas īpašnieku kļuva vairāki ofšori, aiz kuriem, visticamāk, stāv ar Putina draugu un oligarhu Arkādiju Rotenbergu saistīti cilvēki.

Informācijas avots apstiprina, ka Putina tuvinieki regulāri tikušies gan ar Rotenbergu, gan citu Putina tuvu draugu Juriju Kovaļčuku, kā arī ar viņiem pakļautiem cilvēkiem, un norādījuši, kas viņiem ir nepieciešams. Vēlāk šīs lietas tika pirktas par “Ermira” naudu.

Piemēram, 2011.gadā par “Ermira” naudu Kabajevai tika nopirkti divi dzīvokļi Sočos, kas tika reģistrēti uz viņas uzticības personām.

“Ermira” arī guva peļņu, veicot dažādus fiktīvus darījumus ar Kabajevas vadītā uzņēma NMG akcijām. Piemēram, 2013.gadā “Ermira” iegādājās 7,5% NMG par 76 miljoniem eiro, bet jau pēc trīs mēnešiem uzņēmums šīs akcijas pārdeva, visticamāk, ar vēl viena Putina drauga Genādija Timčenko saistītām struktūrām, par 65,6 miljoniem eiro dārgāk nekā iegādājās.

Otrajā pētījuma daļā “Projekt” stāsta par Putina un Kabajevas ikdienas dzīvi.

Kā noskaidrojuši žurnālisti, Putins un Kabajeva dzīvo kopā.

Foto: AFP/SCANPIX

Kabajevas asistentes un māsīcas ir regulāras viešņas Putina rezidencē Valdajā. Vienai no Kabajevas māsām pat esot mājoklis netālu no diktatora rezidences.

Kabajevas un viņas bērnu vajadzībām blakus Putina rezidencei Valdajā uzbūvēta atsevišķa māja. 2021.gadā pie šīs mājas izbūvēta arī laivu piestātne, no kuras var šķērsot kanālu un nokļūt 28 hektārus plašā parkā.

Daļa teritoriju ap Valdaja rezidenci atrodas Valdaja Nacionālajā parkā, tātad šis teritorijas tiek aizsargātas ar likumu.

Neskatoties uz to, 2018.gadā Putina vajadzībām Valdajā izbūvēts slepens dzelzceļa atzars un dzelzceļa stacija, kur viņš, visticamāk, ierodas ar savu bruņuvilcienu, par ko Krievijas pētnieciskie žurnālisti stāstīja jau iepriekš.

Saskaņā ar “Projekt” aplēsēm,

Kabajevas un viņas tuvinieku rīcībā ir virkne nekustamo īpašumu, kuru kopējā vērtība ir vismaz 120 miljoni ASV dolāru.

Atsevišķas mājas Kabajevas vajadzībām ir ne tikai Putina rezidencē Valdajā, bet arī viņa rezidencēs Sočos un Maskavas apgabala Novo-Ogarjovā.

Kabajevas lietošanā Krievijā ir aptuveni 20 māju un dzīvokļu. Kabajevas lietošanā ir arī lielākais dzīvoklis Krievijā.

Tas atrodas dzīvojamajā kompleksā “Koroļevskij park” Sočos. Arī šis dzīvoklis iegādāts par “Ermira” naudu.

Šajā 2600 kvadrātmetrus plašajā dzīvoklī ir baseins, kinoteātris, bet uz mājas jumta – privāts helikopteru nolaišanās laukums. Dzīvoklī ir 20 istabas, tostarp biljarda zāle, deju zāle, sauna, solārijs, kamīnu zāle un bārs.

2021.gadā Krievijas nekustamā īpašuma datu bāze CIAN šo dzīvokli atzina par lielāko dzīvokli Krievijā.

To ka šis īpašums saistīts ar Kabajevu, apstiprina arī fakts, ka vēl divi šim īpašumam blakus esošie dzīvokļi oficiāli reģistrēti uz Kabjaevas vecmāmiņas Annas Zacepiļinas vārda.

Putina privātais degvīna zīmols

“Projekt” pētījumā arī noskaidrots, ka Putins kontrolē arī viņa vārdā nosaukto degvīna zīmolu “Putinka”.

Degvīna zīmolu “Putinka” jau 2002.gadā izdomāja uzņēmums “Vineksim”, kas piederēja uzņēmējam Oļegam Plahutam. Viņš vērsās pie Arkādija Rotenberga, lai iegūtu Putina atļauju viņa vārda izmantošanai.

Putins esot piekritis, tomēr vēlāk “Vineksim” zaudēja tiesības uz šo zīmolu. Vispirms “Putinka” zīmolu ieguva ar Rotenbergam piederošo banku “SMP Bank” saistīti cilvēki. Vēlāk “Putinka” pārgāja “Ermira” meitas uzņēmuma “Real Invest” īpašumā.

2021.gadā par “Putinka” īpašnieku kļuva uzņēmums “Baikal invest”. Šis uzņēmums ir ar necaurskatāmu struktūru, tomēr ir skaidri zināms, ka aiz tā stāv Rotenberga bankas menedžeri, kas saistīti ar citiem “Ermira” projektiem. Tas ļauj apgalvot, ka degvīna zīmols “Putinka” arī šobrīd ir saistīts ar Putinu.

Kā apgalvo “Projekt” informācijas avoti, ar degvīnu “Putinka” periodā no 2004. līdz 2019. gadam nopelnīti vismaz 500 miljoni ASV dolāru.

Foto: AP/Scanpix
Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu