Ķīna plāno kartēs minēt vēsturiskos nosaukumus pilsētām, kuras tai atņēmusi Krievija (29)

TVNET/LETA/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ķīnas Dabas resursu ministrija ir ierosinājusi kartēs minēt vēsturiskos ķīniešu nosaukumus pilsētām un citiem ģeogrāfiskiem objektiem, kurus savulaik Krievija atņēmusi Ķīnai, ziņo ASV bāzētais izdevums "Epoch Times".

Dabas resursu ministrija 14.februārī izteikusi šo ierosinājumu savā interneta portālā, iekļaujot to 14.punktā par izmaiņu veikšanu vispārpieejamās Ķīnas ģeogrāfiskajās kartēs.

Ir ierosināts pievienot autentiskos ķīniešu nosaukumus pavisam astoņiem ģeogrāfiskajiem objektiem Krievijā Ķīnas robežu tuvumā. Tie ir Vladivostoka (ķīniski Haišeņvaja), Usurijska (Šuančendzi), Habarovska (Boli), Blagoveščenska (Hailaņbao), Sahalīnas sala (Kuedao), Ņerčinska (Nibuču), Nikolajevska pie Amūras (Mjaodze), Stanovoja kalnu grēda (Vaisinaņ-Lina).

"Epoch Times" atzīmēja, ka Ķīnas valdība šādi nolēmusi "marķēt" teritorijas, kuras uzskata par nelīdztiesīgi nodotām Krievijai. Līdz Cinu dinastijas valdīšanai (no 1636. līdz 1912.gadam) šīs teritorijas vēsturiski piederēja Ķīnai, bet cariskās Krievijas laikā tika pievienotas Krievijai. To kopējā teritorija pārsniedz vienu miljonu kvadrātkilometru.

Pēc Ķīnas Republikas izveidošanas 1912.gadā tās valdība neatzina Krievijas tiesības uz šīm teritorijām. Pēc Komunistiskās partijas nākšanas pie varas Ķīnā sākās diskusijas ar Maskavu par šo teritoriju piederību, bet tās izbeidza 1999.gada vienošanās par Ķīnas-Krievijas valsts robežu, ar kuru Ķīna oficiāli atzina Krievijas tiesības uz šīm teritorijām.

Jaunā iniciatīva par ģeogrāfisko nosaukumu papildināšanu var liecināt par Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina nodomiem atkal izvirzīt jautājumu par šo teritoriju piederību, uzskata "Epoch Times".

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu