Baltkrievijā baznīcā aizkrāsota freska, kurā attēlota Sarkanās armijas sakāve Varšavas kaujā (1)

TVNET/LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Baltkrievijā Grodņas apgabala katoļu baznīcā aizkrāsota freska, kurā attēlota Sarkanās armijas sakāve Varšavas kaujā 1920.gadā, vēsta "Radio Brīvība" baltkrievu redakcija.

Tas noticis pēc tam, kad freskai nopēlums pausts valsts televīzijas raidījumā.

Mūra baznīca Solos uzceltā laikā no 1926. līdz 1934.gadam, kad mūsdienu Baltkrievijas rietumu daļa atradās Polijas sastāvā. Baznīcas freskas tapušas 1934.gadā.

Pagājušā gada nogalē Baltkrievijas valsts telekanālā "Belarus-1" pārraidīts sižets, kurā apgalvots, ka freska ir pamudinājums uz nacionālā un reliģiskā naida kurināšanu, bet tās atrašanās baznīcā nozīmē, ka "atsevišķi baznīcas kalpotāji rūpējas nevis par dvēseļu glābšanu, bet Baltkrievijas rietumu atgriešanos Polijā".

Freskas aizkrāsošanu organizējusi vietējā administrācija, vēsta tīmekļa medijs "Naša Ņiva".

Kā norāda "Radio Brīvība" baltkrievu redakcija, arī padomju laikos freska tika aizkrāsota.

Varšavas kauja, kas poļu historiogrāfijā ir pazīstama kā "Brīnums pie Vislas", notika 1920.gada augustā Padomju-poļu kara laikā.

Poļu armija sakāva Sarkano armiju, kas tobrīd bija izvērsusi uzbrukumu Varšavai, nodrošinot valsts neatkarību un nostiprināšanos plašā teritorijā, ko apdzīvoja baltkrievi un ukraiņi.

Baltkrievijas režīms pēc plašajiem opozīcijas protestiem pret prezidenta vēlēšanu falsifikāciju pastiprinājis spiedienu pret katoļu baznīcu un poļu kopienu, apsūdzot tās protestu uzkurināšanā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu