Maskava kļuvusi nedaudz pretimnākošāka Rietumu diplomātijai, pauž Borels (5)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels
Eiropas Savienības augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels piektdien paziņojis, ka redzams mazs uzlabojums Rietumu diplomātijā ar Maskavu.

ASV valsts sekretāram Entonijam Blinkenam ceturtdien G20 sarunu kuluāros Deli bija īsa tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Tikšanās ilga desmit minūtes, kuru laikā Blinkens vērsis spiedienu uz Lavrovu Ukrainas jautājumā.

Borels norādīja, ka Lavrovs palicis telpā, kad Rietumu valstis kritizējušas Krieviju. Iepriekšējā G20 valstu ārlietu ministru sanāksmē Bali pagājušajā gadā Lavrovs līdzīgā situācijā pameta telpu.

"Vismaz šoreiz viņa palika un klausījās. Tas ir neliels uzlabojums, bet nozīmīgs," uzskata Borels.

"Es domāju, kas tas ir labāk nekā nekas," viņš piebilda.

Borels paziņoja, ka iebildīs pret jebkuriem centieniem izslēgt Krieviju no G20 grupas. Pirms desmit gadiem Krievija tika izslēgta no G8 grupas, kas pēc tam pārtapa par G7.

Borels uzsvēra, ka nepieciešams saglabāt iespēju runāt vai vismaz klausīties.

Vienlaikus Borels uzsvēra, ka pasaulei ir jāatbalsta Ukraina, ņemot vērā satraukumu attīstības valstīs, kas izjūt augstās pārtikas cenas un citas šī konflikta sekas.

"Es saprotu cilvēkus no tā sauktajiem Globālajiem dienvidiem, kuri saka: "Paskatieties, mēs nevaram paciest šī kara sekas!" Bet paskatieties, kas pie tā ir vainīgs. Kurš ir tas, kurš radīja problēmu?" sacīja Borels.

G20 sanāksme beidzās bez kopīgas deklarācijas, bet Indija izplatīja paziņojumu, kurā norādīts, ka Krievija un Ķīna nepiekrīt aicinājumam Krievijai izvest karaspēku no Ukrainas.

Kanādas ārlietu ministre Melānija Žolī norādīja, ka šāds paziņojums no Indijas puses, ka Krievija un Ķīna ir vienīgās valstis, kas šādi uzskata, jau pats par sevi ir vēstījums.

Žolī sacīja, ka arī tikusies ar Lavrovu un sacījusi viņam, ka Krievijai ir jāaiziet no Ukrainas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu