Uģa Kuģa sieva Linda: negatīvie slimnīcas piemēri bija tas, kāpēc izvēlējos mājdzemdības

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TV3 publicitātes

"Es biju dzirdējusi daudz negatīvu piemēru par slimnīcu. Tas īstenībā ir viens no iemesliem, kādēļ vēlējos dzemdēt mājās. Tā vai citādi cilvēki apkārt bija runājuši, ka slimnīcā attieksme nav personiska, patīkama, ka atmosfēra ļoti dzemdībām neadekvāta – gaišs, skaļš," sarunu šovā “Zilonis studijā”  diskusijā par mājdzemdību ieguvumiem un riskiem stāsta vēdiskā astrologa Uģa Kuģa sieva Linda Livzeniece.

Pēdējo sešu gadu laikā mājdzemdību skaits Latvijā ir stabils – tās ir ap 300 mājdzemdībām gadā jeb 1,5 procenti no visām dzemdībām. Salīdzinot ar pasauli, Zviedrijā mājdzemdības ir 0,1 procents, Kanādā – 1,2 procenti, Lielbritānijā 2,3 procenti, Jaunzēlandē – 3,3 procenti, Nīderlandē – 13 procenti no visām dzemdībām.

Starp sievietēm, kas šo statistiku papildinājušas Latvijā, ir vēdiskā filozofa, attiecību konsultanta un lektora Uģa Kuģa sieva Linda Livzeniece. Pāra abi dēli pasaulē nākuši mājdzemdībās, un, kā sarunu šovā “Zilonis studijā” stāsta Linda, šādām dzemdībām par labu kalpojusi citu sieviešu labā pieredze. Lindas draudzene, gadu pirms viņa pasaulē laida pirmo dēlu Tamalu Krišnu, mājdzemdībās bija devusi dzīvību savam bērniņam, un tas Lindu ļoti iedvesmoja. 

Brīdī, kad pasaulē nāca Lindas otrā atvase, vīrs Uģis Kuģis un pirmais dēls Tamals Krišna atradās mājās. “Kad Atuls dzima, vecākais dēls gulēja, ļoti veiksmīgi visu nogulēja. Vīrs bija blakus istabā.” Pirmo bērniņu Linda laida pasaulē gultā, savukārt otro – vannā.

16 gadu laikā, kopš mājdzemdības Latvijā kļuvušas par regulētu jomu, to laikā mirusi viena sieviete un četri bērni, sarunu šovā “Zilonis studijā” atklāj ginekoloģe, mājdzemdību speciāliste Dina Ceple. Jautāta, vai pirms mājdzemdībām viņai bija svarīgi zināt negatīvo statistiku un ko darīt, ja kas noiet greizi, Linda saka: “Es neinteresējos par šo statistiku, bet, protams, es pieļāvu, ka iznākums var būt dažāds."

"Es biju dzirdējusi daudz negatīvu piemēru par slimnīcu. Tas īstenībā ir viens no iemesliem, kādēļ vēlējos dzemdēt mājās. Tā vai citādi cilvēki apkārt bija runājuši, ka slimnīcā attieksme nav personiska, patīkama, ka atmosfēra ļoti dzemdībām neadekvāta – gaišs, skaļš. Tevi ieved slimnīcā un uzdod ļoti daudz jautājumu. Viss tas dzemdību process patiesībā ļoti bieži apstājas. Un, cik es saprotu, ļoti bieži tas arī ir iemesls, kādēļ dzemdības kļūst sarežģītas, tieši tāpēc, ka vide nav patīkama dzemdētājai,” stāsta Linda.

Pilno raidījumu par mājdzemdībām var noskatīties šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu