Atbalsta Upīša, Sakses un Puškina pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Notīrītais Puškina piemineklis Rīgā.
Notīrītais Puškina piemineklis Rīgā. Foto: TVNET

Rīgas domes Pieminekļu padome šodien atbalstīja sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, saistot tos ar padomju laiku slavināšanu.

Kā informē Rīgas dome, padomē tika atbalstīts piedāvājums demontēt 1982.gadā Kronvalda parkā uzstādīto pieminekli rakstniekam Andrejam Upītim un skulptūru "staļinisma perioda rakstniecei" Annai Saksei Gaujas ielā 1.

Pieminekļu padome piekrita arī Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžai Kronvalda parkā, jo tas esot izvietots nelikumīgi.

Pieminekļu padome atbalstīja arī ierosinājumu demontēt 1978.gadā uzstādīto pieminekli zinātniekam, "PSRS trīskārtējam sociālistiskā darba varonim" Mstislavam Keldišam, kas atrodas Rīgas kanālmalas apstādījumos, iepretim Latvijas Universitātei, un piemiņas plāksnes vēsturniekam Jānim Zutim aizvākšanu. Tā atrodas Basteja bulvārī 12.

Tika atbalstīta arī piemiņas plāksnes komunistiskās partijas tipogrāfijai Čiekurkalna 1. garajā līnijā 88 demontāža.

Minēto pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu rosināja Publiskās atmiņas centrs.

Pieminekļu padome neatbalstīja pieminekļa Moricam Eduardam Zilberam jeb rakstniekam Sudrabu Edžum demontāžu un Krievijas impērijas kara ministra Barklaja de Tolli pieminekļa demontāžu.

"Mūsu balsojums bija par impērijas ikonu novākšanu Rīgas publiskajā telpā. Piemineklis nozīmē godināšanu, mēs pārvietojam šos impērijas varas simbolu pieminekļus ārpus publiskās telpas. Tā nav vēstures iznīcināšana, tā ir vēstures melīgo stāstu izbeigšana," uzsvēra Pieminekļu padomes locekle Rita Našeniece (JV).

Pieminekļu padomes lēmumi ir tikai konsultatīvi un nenozīmē, ka pašvaldībai šie pieminekļi uzreiz būtu arī jāaizvāc.

Kā skaidroja pašvaldībā, risinājumi par pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, visticamāk, būšot dažādi, jo tiem ir dažāds status. Atsevišķi objekti atrodas uz privātās zemes, līdz ar to esot jāizstrādā atšķirīga procedūra, kā rīkoties.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu