Erdogana oponentu aliansē vien divus mēnešus pirms vēlēšanām parādās plaisas (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Politiskā spēka "Iyi Parti" ("Labā partija") līdere Merala Akšenera
Politiskā spēka "Iyi Parti" ("Labā partija") līdere Merala Akšenera Foto: ADEM ALTAN/AFP

Divus mēnešus pirms Turcijas prezidenta vēlēšanām viena no sešām opozīcijas partijām piektdien paziņoja, ka izstājas no patlabanējā prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana oponentu alianses, pārsteidzot daudzus Turcijas politikas novērotājus.

Kā sacīja politiskā spēka "Iyi Parti" ("Labā partija") līdere Merala Akšenera, alianse vairs neatspoguļo tautas gribu, tāpēc viņas politiskais spēks aliansi pamet.

Bloks, kurā apvienojušies sociāldemokrāti, labējie un islāmistu konservatīvie, sola atjaunot parlamentāro pārvaldi, izbeidzot prezidentālo sistēmu, kurā Erdogans kopš 2018.gada bauda plašas pilnvaras.

Nespējot vienoties par kandidātu, kas stātos pretī Erdoganam, alianse sašķēlusies.

"Iyi Parti" bija ierosinājusi Stambulas mēru Ekremu Imamoglu un Ankaras mēru Mansuru Javašu, ņemot vērā viņu augstos reitingus. Abi politiķi pārstāv spēcīgāko opozīcijas partiju - Republikāņu tautas partiju (CHP).

Tomēr šis priekšlikums nav pieņemts, sacīja Akšenera, norādot, ka pārējās partijas vienojušās par CHP līderi Kemalu Kiličdaroglu.

"Turcijas vietā priekšroka tika dota personīgām ambīcijām," sacīja Akšenera. "Tas nav iemesls, kura dēļ tika dibināta "Iyi Parti"."

Līdere mudināja Imamoglu un Javašu kandidēt.

Paziņojums tikai desmit nedēļas pirms vēlēšanām bija negaidīts, ņemot vērā, ka partijas sarunas risina jau gadu.

Bija plānots, ka kopīgs kandidāts tiks izziņots pirmdien.

Erdogana reitings sabiedriskās domās aptaujās nav augsts, tomēr nevienai citai partijai šobrīd nav pietiekami daudz balsu, lai nomainītu valdību.

Erdogana kritiķi bija cerējuši, ka aliansei izdosies apvienot balsis vienam kandidātam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu