Bēgli no Ukrainas ilgstoši tur psihiatriskajā slimnīcā un spiež pieņemt Krievijas pilsonību (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AP/Scanpix

Kāda sieviete no Ukrainas, kas kā bēgle izvesta uz Krieviju, ilgstoši turēta psihiatriskajās slimnīcās un spiesta pieņemt Krievijas pilsonību, vēsta izdevums “Možem objasņitj”.

Sievietes stāstu izdevumam pastāstījis cilvēktiesību aktīvists un jurists Aleksejs Prjaņišiņikovs. Saskaņā ar viņa stāstīto, sieviete 2022.gada maijā no Ukrainas pilsētas Harkivas ar autobusu izvesta uz pagaidu apmetni Belgorodā.

Pēc tam, kad sieviete atteikusies atklāt informāciju par sevi, viņa ievietota Belgorodas psihiatriskajā slimnīcā.

“Atteikšanās atklāt informāciju par sevi, nav pamats ievietošanai psihiatriskajā slimnīcā. Tomēr manā praksē šis nav pirmais šāds gadījums,” norāda jurists.

Viņš stāsta, ka sievietei nav bijis dokumentu. Krievijas amatpersonas viņu šantažējušas, piedāvājot viņu izlaist no psihiatriskās slimnīcas, ja viņa pieņems Krievijas pilsonību.

Psihiatriskajā slimnīcā Belgorodā sieviete turēta līdz 2022.gada 10.augustam, kad viņa pārvesta uz citu slimnīcu Saratovas apgabala Engelsā.

Tur sievietei dots preparāts haloperidols – tas ir medikaments, kas kopš padomju laikiem ticis izmantos šizofrēnijas ārstēšanā.

“Visā civilizētajā pasaulē tas tiek uzskatīts par diezgan kaitīgu preparātu, kam ir virkne blakņu,” stāsta aktīvists.

Šā gada februārī sievietei tomēr izdevās atgriezties Ukrainā, jo viņas dēlam izdevās noskaidrot, kur viņa atrodas.

Prjaņišiņikovs norāda, ka viņš kopā ar Saratovas advokātiem 21.februārī apmeklējuši sievieti slimnīcā Engelsā. Pēc sarunas ar slimnīcas personālu, panākta vienošanās, ka sieviete drīkst doties prom.

Krievijas pilsonību sieviete tā arī nav pieņēmusi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu