Raidījums: Kā Ukraina apmāna Krieviju un izsmeļ tās raķešu krājumus (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Čehijas uzņēmuma "Inflatech" radītais piepūšamais māneklis, kas veidots amerikāņu "Abrams" tanka formā
Čehijas uzņēmuma "Inflatech" radītais piepūšamais māneklis, kas veidots amerikāņu "Abrams" tanka formā Foto: AFP / Michal Cizek/ Scanpix

Krievijas okupantu spēki lepojas, ka Ukrainas teritorijā iznīcināts rekordliels skaits amerikāņu HIMARS raķešu sistēmu. Izrādās, ka pat vairāk, nekā Ukraina saņēmusi. Taču, lai izsmeltu Krievijas dārgāko raķešu krājumus, ukraiņi kaujas laukā izmanto mulāžas jeb militāros mānekļus. Ne vien pašdarinātas, bet arī speciāli šādam nolūkam ražotas, vēsta LTV raidījums "Panorāma". 

Karš Ukrainā radījis pieprasījumu ne vien pēc ieročiem, bet arī viltus piepūšamā bruņojuma, ko var izmantot kā mānekļus pretiniekam.

Čehijas uzņēmuma "Inflatech" piedāvājumā ir arī raķešu sistēmu "HIMARS" mānekļu versijas. Kopumā uzņēmums ražo vairāk nekā 30 dažādus piepūšamus militāros mānekļus. Tankus un bruņumašīnas, arī lidmašīnas un haubices. 

Mēnesī izdodas saražot ap 50 šādu mānekļu. Taču preču eksportu jāsaskaņo ar Čehijas valdību, pirms tās nosūta uz kādu citu valsti. 

Katrs māneklis izmaksā līdz 100 000 dolāru, bet tas ir ievērojami lētāk nekā raķetes, LTV atzīst "Inflatech" mārketinga direktors Povens Kumaresans.

"Lai gan es vēlos un dodu priekšroku rotaļlietu izgatavošanai bērniem, vispirms mums ir jānodrošina bērniem droša pasaule, un tad es ceru, ka varēsim atgriezties pie civilo produktu ražošanas," par straujo pieprasījuma pieaugumu pēc mānekļiem kara vajadzībām stāsta uzņēmuma pārstāvis.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu