Šveice iznīcina raķetes, kas būtu noderējušas Ukrainai (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikipedia.org

Šveices armija acīmredzot likvidē funkcionējošas aizsardzības sistēmas, kuras varētu izmantot Ukrainas karavīri, svētdien ziņo “NZZ am Sonntag”. Pirmā tā saukto “Rapier” raķešu daļa jau ir demontēta.

Šveice pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados iegādājās 60 šādas ieroču sistēmas, 2007. gadā tās modernizēja un sagādāja 2000 vadāmo raķešu. Kopš 2022. gada beigām Šveices armija pārtrauca šo sistēmu ekspluatāciju, līdz ar to ieroči tagad ir jādemontē un jāiznīcina.

“Raķetes ir vecas, taču tās nav pilnībā novecojušas,” intervijā “NZZ am Sonntag” sacīja bijušais “Allgemeine Schweizerische Militarzeitschrift” galvenais redaktors Pīters Šneiders. Tomēr, pēc viņa domām, ukraiņi varēja izmantot “Rapier” zeme-gaiss tipa raķešu sistēmas, lai aizsargātu civilo infrastruktūru.

No juridiskā viedokļa Šveice acīmredzot būtu varējusi izlaist ieročus tālākai pārdošanai. Tā kā šī ir Lielbritānijas sistēma, stingrais Šveices ieroču eksporta režīms šajā gadījumā netiek piemērots. Tomēr “Armasuisse” pārstāvis Kaj-Gunnar Zīverts sacīja, ka būtu neparasti, ja Šveice piedāvātu pārdošanai militārās sistēmas, ko tā vairs neizmanto. Šveices Drošības politikas komisijas prezidents norādīja, ka pārdošana pašlaik būtu sarežģīta, ņemot vērā valsts neitralitātes politiku.

“Rapier” ir zeme-gaiss raķešu sistēma, kas izstrādāta Lielbritānijas armijai, lai aizstātu līdz 70.gadu sākumam izmantotos pretgaisa lielgabalus “Bofors 40/L70”. “Rapier” izmanto manuālu optisko vadības sistēmu, nosūtot vadības komandas raķetei lidojuma laikā, izmantojot radiosaiti. Tas nodrošina augstu precizitāti, tāpēc liela kaujas galviņa nav nepieciešama.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu