Faktomāts ⟩ Kad propagandas melu avots ir vēl lielāks melis par pašiem propagandistiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock, TVNET kolāža

Krievijas propagandas aģentūra “RIA Novosti” pirms kāda laika Krievijas sabiedrībai līksmi ziņoja par kādu ASV politiķi, kurš beidzot “stāsta patiesību” par Ukrainu. TVNET faktu pārbaudes projekts “Faktomāts” šoreiz aplūko Krievijas propagandas stāstu, kura avots izrādās vēl lielāks melis par pašiem propagandistiem.

“RIA Novosti” pagājušajā mēnesī publiskoja materiālu ar nosaukumu “ASV pastāstījušas, par ko Ukraina pārvērtusies pēc 2014.gada apvērsuma”.

Šajā materiālā teikts:

““Pēc valsts apvērsuma 2014.gadā Ukraina kļuva par ASV marioneti, tviterī pavēstījis amerikāņu politiķis, kandidāts uz Kentuki štata gubernatora amatu Džefrijs Jangs. “ASV sponsorētais apvērsums pārvērta Ukrainu par Vašingtonas marioneti, kuru pilnībā kontrolē Valsts departaments, CIP, Pentagons, NATO un līdz zobiem bruņotu ukraiņu nacistu grupa,” viņš raksta.”

Realitātē Džefrija Janga tviterī paustais viedoklis ir vēl pamatīgāki meli. Tik pamatīgi, ka tvītu pilnībā citēt nesadūšojas pat paši Krievijas propagandisti.

Jangs tviterī rakstīja:

“Es jau mēnešiem ilgi stāstu, ka Ukrainas valdība ir ASV marionete un pati lielākā un varenākā nacistu valsts mūsdienu pasaulē. Darba nometnes nepilnvērtīgiem cilvēkiem – etniskajiem krieviem – viņu pašu teritorijās. Šī teritorija ukraiņu gan nebūs ilgi.”

Apgalvojumi par koncentrācijas nometnēm etniskajiem krieviem ir tik apšaubāmi, ka milzīgā Krievijas propagandas mašīna pati iepriekš nav mēģinājusi šo naratīvu nopietni attīstīt.

2020.gadā Krievijas laikraksts “Rossijskaja gazeta” publicēja rakstu ar nosaukumu “Ukrainā gatavo likumu par koncentrācijas nometņu veidošanu”. Šajā rakstā apgalvots, ka Ukraina plāno veidot koncentrācijas nometnes, kurās tikšot ieslodzīti Krievijas pilsoņi.

Ukrainas parlaments tik tiešām lēma par likumprojektu, kas paredzēja “grozīt vairākus Ukrainas likumus, lai atvieglotu jautājumus, kas saistīti ar karagūstekņiem un internētām personām īpašā periodā”. Ar “īpašo periodu” acīmredzot domāti pasākumi, kas saistīti ar Ukrainas centieniem atgūt Krievijas 2014.gadā okupētās Ukrainas teritorijas.

Jāpiebilst, ka diskusijas par šo likumprojektu Ukrainā notika vēl pirms Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, kas sākās pagājušā gada 24.februārī.

Šis Ukrainas likumprojekts, kas parlamentā tika iesniegts 2021.gada februārī, tālāk nemaz netika virzīts.

Tas gan laikam netraucē Džefrijam Jangam ticēt, ka šādas nometnes Ukrainā jau ir izveidotas un darbojas.

Džefrijs Jangs tiešām ir uzskatāms par politiķi, tiesa, visai savdabīgu. Patiesība ir arī fakts, ka viņš kandidē uz Kentuki gubernatora amatu.

Šī nav pirmā reize, kad Jangs kandidē vēlēšanās. Iepriekš gan viņš nekad nav ticis ievēlēts.

Šā gada janvārī Jangs apsūdzēja ASV prezidentu Džo Baidenu kara noziegumos Ukrainā un pieprasīja viņa impīčmentu, jo Baidens Ukrainas teritorijā īstenojot nelikumīgu hibrīdkaru pret Krieviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu