Video TVNET žurnāliste Elizabete Vizgunova: Gruzijas un Moldovas sabiedrībā iesakņojusies pārliecība par nepieciešamību integrēties ES

CopyLinkedIn Draugiem X
Elizabete Vizgunova
Elizabete Vizgunova Foto: Jānis Škapars/TVNET

Aizvadītajās dienās gandrīz vienlaikus divās Austrumeiropas valstīs tika pieredzēti plaši protesti. Kamēr Gruzijā notika proeiropeiski protesti, tikmēr Moldovā gluži pretēji – prokremliski. Latvijas Ārpolitikas institūta pētniece, ārpolitikas eksperte un TVNET žurnāliste Elizabete Vizgunova sarunā ar TV3 raidījumu “900 sekundes” norāda, ka šī politiskā šūpošanās ir vērtējama kaimiņvalstu kontekstā. Abās situācijās ir iesaistīta Krievija, taču dažādās funkcijās.

Vizgunova akcentē, ka Gruzija vismaz ārēji centusies uzturēt tēlu, kas vērsts uz integrāciju, taču Moldova esot cits stāsts. Viņa uzsver, ka 75-80% sabiedrības Gruzijā atbalsta integrāciju Eiropā. Karš Ukrainā ir veicinājis milzīgu krievu emigrāciju uz Gruziju, kas vietējiem iedzīvotājiem nepatīk.

Mēs Latvijā varam vislabāk rezonēt, kā jūtas jaunās Eiropas valstis, jo paši tur vēl nesen bijām, rezumē Vizgunova un piebilst, ka ir svarīgi atbalstīt sabiedrības eiropeiskās ambīcijas.

Plašāk par Gruzijā un Moldovā notiekošajiem protestiem lasi TVNET tiešsaistes žurnālā Klik!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu