Kazahstānā notiek parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kazahstānā svētdien notiek parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs janvārī atlaida parlamenta apakšnamu un izsludināja pirmstermiņa vēlēšanas. Lēmums tika pieņemts saskaņā ar 2022.gada konstitūcijas reformu.

Tokajevs pirms vēlēšanām ierosināja vairākas reformas un solīja jaunu impulsu modernizācijai. Taču kritiķi pārmet Tokajevam mēģinājumu ar šīm vēlēšanām nostiprināt savu varu.

Starptautiskie vēlēšanu novērotāji atzinīgi novērtējuši vairākus jauninājumus, tai skaitā sliekšņa pazemināšanu partijām iekļūšanai parlamentā un neatkarīgo kandidātu atļaušanu. Tajā pašā laikā viņi kritizējuši lielos ierobežojumus preses brīvībai un vārda brīvībai.

Pirmstermiņa vēlēšanās faktiski nav īstu opozīcijas kandidātu. Izņemot valdošo partiju, visas pārējās sešas partijas, kas kandidē vēlēšanās ir lojālas valdībai, līdz ar to arī jaunais parlamenta sastāvs būs lojāls Tokajevam.

Pēc 2022.gada janvārī notikušajiem protestiem un nemieriem, kurus izprovocēja degvielas cenu pieaugums, Tokajevs atbīdīja no varas savu priekšgājēju Nursultanu Nazarbajevu, viņa ģimenes locekļus un sabiedrotos. Šajos protestos dzīvību zaudēja vairāk nekā 230 cilvēki.

Nazarbajevs pārvaldīja Kazahstānu no 1991.gada līdz 2019.gadam un saglabāja lielu politisko ietekmi pēc aiziešanas no amata, taču pēc protestiem Tokajevam izdevies nostiprināt savas pozīcijas.

Aptuveni desmit mēnešus pēc nemieru apspiešanas ar Krievijas karavīru palīdzību Tokajevs sarīkoja pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas, kurās, protams, uzvarēja, un pēc tam sasauca jaunas parlamenta vēlēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu