Francijā turpinās protesti pret pensiju reformu; Lionā sadursmes ar policiju

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Francijā svētdien turpinās protesti pret pensiju sistēmas reformu, kuru prezidenta Emanuela Makrona administrācija uzspiedusi, apejot parlamentu.

Kā ziņots, valdība, izmantojot pretrunīgi vērtēto konstitūcijas 49.panta 3.daļu, ceturtdien izšķīrās likumprojektu par pensiju sistēmas reformu apstiprināt ar dekrētu, atsakoties no balsojuma Nacionālajā sapulcē. Tas izsaucis sašutumu gan parlamenta deputātu vidū, gan sabiedrībā.

Pēc sadursmēm, kas izcēlās iepriekšējās naktis, Parīzes policija sestdien aizliedza protestus Konkordijas laukumā, kas atrodas pretī parlamentam otrpus Sēnai. Taču protesti galvaspilsētā notika, piedaloties aptuveni 4000 cilvēku. Protestu laikā vairāk nekā 80 cilvēki tika aizturēti.

Protestu laikā vairākās vietās tika aizdedzināti atkritumu konteineri, izdemolētas autobusa pieturas un ierīkotas improvizētas barikādes.

Lionā policija ziņoja, ka notikušas protestētāju sadursmes ar policiju un aizturēti 15 cilvēki.

Citur Francijā demonstrācijas noritēja salīdzinoši mierīgi.

Arodbiedrība CGT sestdien paziņoja, ka

strādnieki apturēs Francijas lielākās naftas pārstrādes rūpnīcas darbību Normandijā un vēl divās rūpnīcās darbs varētu tikt apturēts pirmdien. Līdz šim streikotāji bija aizlieguši piegādāt degvielu no rūpnīcām, bet nebija pilnībā apturējuši rūpnīcu darbību.

Parīzē streiko atkritumu savācēji, un tiek lēsts, ka galvaspilsētas ielās šobrīd pūst 10 000 tonnu atkritumu.

Arodbiedrības nedēļas nogalē gatavoja salīdzinoši nelielas protesta akcijas, bet valsts mēroga streiki un demonstrācijas plānotas nākamnedēļ ceturtdien.

Aptaujas liecina, ka divas trešdaļas francūžu ir noskaņotas pret reformu, kas cita starpā paredz arī pagarināt obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu periodu pilnas pensijas saņemšanai.

Tikmēr valdība norāda, ka reforma nepieciešama, jo pašreizējā pensiju sistēma nav ilgtspējīga un tuvākajā laikā tai draud deficīts, kā arī atgādina, ka vairumā Eiropas valstu pensionēšanās vecums jau sen ir augstāks nekā Francijā.

Tajā pašā laikā reformas pretinieki apgalvo, ka tā esot netaisnīga pret tiem, kas jau agrā jaunībā sākuši strādāt fiziski smagu darbu, un pret sievietēm, kas pārtraukušas savu darba karjeru, lai audzinātu bērnus.

Opozīcijas deputāti piektdien iesniedza divus pieteikumus uzticības balsojumiem, par ko debates Nacionālajā sapulcē gaidāmas jau pirmdienas pēcpusdienā. Opozīcija cer, ka spēs savākt pietiekami balsu, lai gāztu valdību un tādējādi arī atceltu likumu par pensiju sistēmas reformu.

Tomēr eksperti uzskata, ka tas ir visai mazticami, jo neuzticības izteikšanai nepieciešams, lai to atbalstītu vismaz puse no konservatīvās Republikāņu partijas deputātiem, kas līdz šim izrādījuši valdībai taktisku atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu