Zemestrīces nodarītie postījumi Turcijā pārsniedz 100 miljardus dolāru

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Februārī notikušās postošās zemestrīces nodarītie postījumi Turcijā aplēsti uz 104 miljardiem dolāru, pirmdien paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Šodien Briselē norisinājās konference, kurā tika vākta palīdzība Turcijai un Sīrijai.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena sāka konferenci, apsolot miljardu eiro Turcijas atjaunošanai.

"Izdzīvojušo vajadzības joprojām ir milzīgas, un tās ir jārisina steidzami," uzsvēra Leiena.

Uzrunājot konferences dalībniekus ar video zvana starpniecību no Turcijas, Erdogans brīdināja, ka jebkurai valstij, neatkarīgi no ekonomiskā stāvokļa, ir neiespējami vienai pašai tikt galā ar šāda mēroga katastrofu.

7,8 magnitūdu stiprā zemestrīce nopostīja veselas pilsētas, nogalinot vairāk nekā 50 000 cilvēku Turcijā un Sīrijā. Miljoniem cilvēku palika bez mājām, un pagājušajā nedēļā zemestrīces skartajā reģionā izcēlās plūdi, vēl vairāk pasliktinot situāciju.

ANO aplēsusi, ka Sīrijai atjaunošanas darbiem pēc zemestrīces nepieciešami 14,8 miljardi dolāru.

ANO iepriekš sūdzējās par salīdzinoši mazo ziedotāju atbalstu, un palīdzības organizācijas ir aicinājušas valstis ziedot vairāk naudas palīdzībai abām zemestrīcē cietušajām valstīm.

Starptautiskā glābšanas komiteja norādīja, ka vajadzētu savākt vismaz vienu miljardu dolāru palīdzībai Turcijai un 397 miljonus dolāru palīdzībai Sīrijai, ko ANO norādījusi, kā steidzamākās summas, kas nepieciešamas.

ANO ziņoja, ka Turcijai no šīs summas saziedoti tikai 16%, bet Sīrijai 72%.

Vācija paziņojusi, ka divkāršos atbalstu zemestrīcē cietušajiem līdz 240 miljoniem eiro, un Francija apsolīja vēl 12 miljonus eiro.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdība, kam Rietumi piemērojuši sankcijas, un Krievija, kas atbalsta Asada režīmu, uz konferenci netika uzaicinātas.

Pēc zemestrīces Asada valdība ir saņēmusi humāno palīdzību no arābu valstīm, kas varētu iezīmēt sākumu attiecību uzlabošanai.

Pēc zemestrīces starptautiskās glābēju komandas un palīdzība ātri sasniedza Turciju, bet Sīrijas ziemeļos palīdzības organizācijas saskārās ar lieliem šķēršļiem un grūtībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu