Eiropā sākusi darboties pasaulē trešā lielākā maksājumu sistēma

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Naudas maks. Ilustratīvs attēls.
Naudas maks. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Šonedēļ, 20.martā, Eiropas maksājumu sistēmu infrastruktūrā pirmo norēķinu dienu aizvadījusi jaunā maksājumu sistēma TARGET, informēja Latvijas Bankas pārstāvji.

TARGET ir pasaulē trešā lielākā maksājumu sistēma, tās darbību nodrošina Eirosistēma (tas ir, Eiropas Centrālā banka (ECB) un eirozonas nacionālās centrālās bankas, arī Latvijas Banka) un tā ir viens no maksājumu infrastruktūras elementiem, kas kredītiestādēm ļauj nodrošināt ērtus, mūsdienīgus un drošus eiro maksājumus arī Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmējiem.

Jaunā TARGET sistēma aizstāj vecās paaudzes TARGET2 sistēmu, kas darbojās kopš 2007.gada.

Latvijas Bankas padomes locekle Zita Zariņa skaidro, ka jaunā TARGET sistēma ne tikai izmantos mūsdienīgu infrastruktūru un augstas kiberdrošības risinājumus, bet arī nodrošinās plašākas kredītiestāžu likviditātes vadības iespējas un starpbanku norēķinu veikšanu, izmantojot centrālās bankas naudas līdzekļus, ziņojumu apmaiņu veicot atbilstoši ISO 20022 standartam.

TARGET sistēmas ieviešana ir noslēgums procesam, par kuru ECB Padome 2017.gada 6.decembrī pieņēma lēmumu, uzsākot stratēģisku projektu, lai konsolidētu un optimizētu TARGET2 sistēmu un TARGET2 vērtspapīriem (T2V) platformu, izmantojot jaunākās pieejas un tehnoloģiskās inovācijas (T2-T2V konsolidācijas projekts).

"TARGET2-Latvija" komponentsistēmu aizstāj jaunā - "TARGET-Latvija" komponentsistēma, kurā eiro maksājumu veikšanu sekmīgi sākušas Latvijas kredītiestādes, Valsts kase un Latvijas Banka.

Pagājušajā gadā "TARGET2-Latvija" sistēmā vidēji dienā apstrādāts 891 maksājums 1,32 miljardu eiro apjomā.

Latvijas Banka organizē un uztur maksājumu sistēmu infrastruktūru Latvijā, tostarp divas pilnībā automatizētas maksājumu sistēmas, ar kuru palīdzību tiek nodrošināti starpbanku norēķini eiro. "TARGET-Latvija" ir starpbanku eiro maksājumu sistēma, kas ietilpst Eiropas Vienotajā automatizētajā reālā laika bruto norēķinu sistēmā TARGET. Latvijas Bankas elektroniskā klīringa sistēma (EKS sistēma) tiek izmantota neliela apjoma maksājumiem.

2017.gada augustā Latvija pirmā eirozonā sāka izmantot zibmaksājumus - inovatīvus, modernus, zibenīgus starpbanku pārskaitījumus, kas pieejami jebkurā diennakts laikā, arī brīvdienās un svētku dienās. Šajā īsajā laikā zibmaksājumi kļuvuši pieejami jau vairāk nekā 90% Latvijas kredītiestāžu klientu un iemantojuši starpbanku maksājumu standarta, nevis ekskluzīva pakalpojuma statusu.

Latvijas Banka izveidojusi un uztur arī Zibsaišu reģistru, kas nodrošina iespēju veikt starpbanku maksājumus, norādot tikai saņēmēja mobilā tālruņa numuru, bez nepieciešamības zināt un katram maksājumam ievadīt norēķinu konta numuru. Pašlaik šo iespēju piedāvā banka "Citadele", "Swedbank" , "SEB banka" un lielākās Igaunijas komercbankas, un paredzams, ka Zibsaišu reģistra dalībnieku skaits turpinās augt.

Latvijas Bankas zibmaksājumu laboratorija "ZibLab++" ir inovatīva sadarbības platforma, lai tirgus dalībniekiem palīdzētu kopīgi risināt praktiskus un tehnoloģiskus jautājumus, veidojot uz zibmaksājumu, zibsaišu un zibprasījumu tehnoloģiju bāzes balstītus produktus un pakalpojumus saviem klientiem.

Nākamais Latvijas Bankas sniegto inovatīvo maksājumu pakalpojumu attīstības posms saistīts ar ieceri ieviest zibenīgus maksājuma pieprasījumus starpbanku līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu