Neatklātā paradīze zemes virsū: 12 interesanti fakti par Madeiru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TutuIonatan/Shutterstock

Pasaulē salu netrūkst – kāpēc par galamērķi izvēlēties tieši Madeiru? Mēģināsim to noskaidrot! Sāksim ar klimatu, jo tieši tas ir noteicošais faktors mūsu platumā grādos – jādodas turp, kur ir silts un saulains! Bet patīkamais klimats nebūt nav Madeiras vienīgais pluss. Lasi tālāk, lai uzzinātu 12 interesantus faktus par šo neatklāto paradīzi zemes virsū, un, ļoti iespējams, iemīlēsi Madeiru jau no pirmā acu uzmetiena.

Sala, kas nav sala

Ja precīzāk, tad Madeira nav tikai viena sala, bet gan 25 vulkāniskas izcelsmes salu arhipelāgs, no kurām tikai divas - Madeiras sala un Portu Santu – ir apdzīvotas. Abas salas saista gaisa satiksme un prāmis. Pārējās Madeiras arhipelāga salas ir neapdzīvotas, bet tajās ir daudz retu augu un dzīvnieku sugu.

Daiļdārznieku paradīze

Madeiras (IPA: [mɐ'deiɾɐ]) nosaukums ir cēlies no portugāļu valodas un nozīmē "koksne" jeb "koks", bet to mēdz dēvēt arī par ziedu salu, un ne velti, jo Madeira var lepoties ar neticami daudzveidīgu floru un grandioziem botāniskajiem dārziem. Vai esi kādreiz redzējis inku zelta liliju? Un tulpju koku? Vārdu sakot, Madeira ir katra daiļdārznieka un puķumīļa sapņu galamērķis.

Madeirā ražota madeira

Šeit tiek ražota madeira - viens no smalkākajiem Dienvideiropas deserta sarkanvīniem, kas savu nosaukumu ieguvis par godu salai. Leģenda vēsta, ka, vedot vīnu no Portugāles uz Indiju, kuģis iekļuvis vētrā, tādēļ dažas mucas nācies atvest atpakaļ. Ilgstoša noturēšana siltā, slēgtā tilpnē pārsteidzošā kārtā nāca tikai par labu dzērienam – tā garšā parādījās riekstu un karameļu nokrāsas. Vēl viena vīna izcelsmes versija apgalvo, ka Madeiras salā lielā mitruma un akmeņainā reljefa dēļ nav bijis iespējams izbūvēt sausus aukstos pagrabus. Tāpēc vīns bija jāglabā bēniņos, ko madeirieši dara līdz pat šai dienai.

Madeiras krastu noslēpums

Sala ir atdzisuša vulkāna virsotne, tāpēc dažviet tās krasts kā stāva siena sliecas pat 4000 metru dziļumā zem ūdens. Ja Latvijā jūrā jābrien teju puskilometrs, lai vismaz samērcētu peldbikses, tad Madeirā ieskrienies, lec un jau esi Atlantijas okeāna vidū! Sajūtas ir patiesi unikālas. Niršanas pieredze Madeiras ģeoloģisko īpatnību dēļ ir pelnījusi atsevišķu "wow!".

Ronaldu kults

Madeira ir izcilā futbolista Krištianu Ronaldu dzimtene. Gadu pēc Portugāles triumfa 2016.gada Eiropas čempionātā tika nolemts viņa dzimtās salas lidostu pārdēvēt Krištianu Ronaldu vārdā. Futbola zvaigzne Madeirā ir supervaroņa statusā – salā ir arī viņam veltīts muzejs un Ronaldu vārdā nosaukta viesnīca.

Paraplanierisma meka

Madeira ir viens no pasaulē labākajiem galamērķiem, kur nodarboties ar paraplanierismu. Šeit gandrīz vienmēr ir lidojumam ideāli apstākļi – salas īpašais reljefs un maigais klimats nodrošina nepieciešamās gaisa plūsmas, un ainavas, kas paveras no putna lidojuma, ir patiesi neizmirstamas. Turklāt arī iesācēji var izbaudīt lidojumu virs Madeiras tandēmā ar pieredzējušu instruktoru.

Izšūšana kā māksla

Senāka nodarbošanās, ar ko madeirieši ir slaveni jau pāris gadsimtus, ir izšūšana. Šī māksla (bordados) ienāca Madeirā līdz ar pirmajiem klosteriem, jo tā bija augstdzimušu lēdiju un mūķeņu nodarbe. Smalkie izšuvumi kļuva pazīstami pasaulē, pateicoties bagātai vīna tirgotāja meitai anglietei Elizabetei Felpai, kas 19. gadsimta beigās mācīja izšūšanu kādā no Madeiras bāreņu namiem. Viņai tik ļoti iepatikās vietējo sieviešu darinājumi, ka dažus paraudziņus aizveda uz izstādi Londonā. Ātri vien šie izšuvumi kļuva populāri, īpaši jau līgavu kleitās.

"Importētas" smiltis

Tā kā Madeiras sala atrodas augstu virs jūras līmeņa, tajā praktiski nav dabisku pludmaļu. Pareizāk sakot, tādas ir pārsvarā tikai salas dienvidrietumos, bet lielākoties klātas ar oļiem vai grūti pieejamās vietās. Reti kura pludmale Madeiras salā ir klāta ar mums ierastajām zeltainajām smiltīm. Tādas ir, piemēram, Kaļetas (Calheta) un Mačiko (Machico) pludmales. Taču interesanti, ka šīs smiltis ir importētas no Marokas un Portugāles kontinentālās daļas.

Ugunīgs Ginesa rekords

Ginesa rekordu grāmatā Madeira ir ierakstīta kā vieta, kur notikusi pasaulē lielākā uguņošana - 2006. gadā Madeirā pulcējās tūristi no dažādām pasaules malām, lai vērotu grandiozu salūtu, kas ilga astoņas minūtes. Vietējie iedzīvotāji ļoti mīl izklaidēties un patiešām nežēlo šim mērķim ne laiku, ne naudu.

Paradīzes putni uz piena pakām

Salas simbols ir skaistais zieds strelīcija jeb, kā madeirieši to dēvē, – paradīzes putns. Pat piena pakas Madeiras supermārketos rotā strelīcijas ziedi.

Taka takas galā

Madeira ir ideāli piemērota garām pastaigām: salu caurvij aptuveni 1000 km taku un taciņu, no kuriem daudzas ved gar levadām – apūdeņošanas kanāliem, kas raksturīgi Madeiras reģionam.

No papardēm glūnoši dinozauri

Salā ir saglabājušies ļoti neparasti mūžzaļi lauru meži, kādi pirms 15-40 miljoniem gadu esot klājuši lielu daļu Vidusjūras reģiona zemju, bet mūsdienās saglabājušies tikai Madeirā, Azoru un Kanāriju salās, kur klimats ir pietiekami silts un mitrs.

Uz Zemes tikpat kā nav palicis tādu dabas ainavu, kas ļauj aizceļot miljoniem gadu senā pagātnē, tāpēc UNESCO ir iekļāvusi Madeiras lauru mežus Pasaules mantojuma sarakstā. Pastaigājoties pa Madeiras mežiem, brīžiem šķiet, ka no milzu papardēm vai apsūnojuša koka pavēņa izlīdīs kāds dinozaurs.

Izdevīgus ceļojumus uz Madeiru meklē šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu