"Zītari LZ" vadība neesot zinājusi par armijas iepirkuma plānoto summu - līdz 220 miljoniem eiro (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālie bruņotie spēki (NBS). Ilustratīvs attēls.
Nacionālie bruņotie spēki (NBS). Ilustratīvs attēls. Foto: LEJNIEKS

Gatavojot piedāvājumu publiskajam iepirkumam par loģistikas pakalpojumu sniegšanu pārtikas piegādei armijas vajadzībām, uzņēmumam "Zītari LZ" nebija zināms, ka līguma plānotā summa ir līdz 220 miljoniem eiro, apgalvoja "Zītari LZ" valdes priekšsēdētāja Laura Zeltiņa.

Trešdien Aizsardzības ministrijā (AM) pavēstīja, ka līgums tika noslēgts uz pieciem gadiem par maksimālo piegādes summu līdz 220 miljoniem eiro. Pēc līguma noslēgšanas līdz 21.martam Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ir pārskaitījuši "Zītari LZ" 194 474 eiro.

Zeltiņa norādīja, ka minētā informācija rada nepareizu priekšstatu par lietas apstākļiem. Viņa skaidroja, ka NBS maksājums 195 000 eiro apmērā nepienākas "Zītari LZ", bet pārtikas produktu piegādātājiem, kuri ir arī saņēmuši visu šo naudas summu.

"Zītari LZ" pienākas atlīdzība 3% apmērā no ikdienas pārtikas piegādēm, ko veido administrēšanas izmaksas, kuras ietver pasūtījuma e-platformas izveides, uzturēšanas, potenciālo un esošo trūkumu novēršanas un e-platformas izmantošanas apmācības izmaksas, nepieciešamo pārtikas produktu ražotāju un piegādātāju atlasi, pasūtījumu izpildes administrēšanas izmaksas, "Zītari LZ" peļņu par sniegto pakalpojumu, kā arī visus valsts un pašvaldības noteiktos nodokļus un nodevas, izņemot pievienotās vērtības nodokli.

Atbilstoši līgumam 3% atlīdzības samaksa "Zītari LZ" ir paredzēta līdz katra mēneša 7.datumam par iepriekšējā mēnesī sniegtajiem pakalpojumiem. Līdz šim brīdim uzņēmums vēl neesot saņēmis šo līgumā noteikto atlīdzību par sniegtajiem pakalpojumiem.

"Vēlos uzsvērt, ka, gatavojot piedāvājumu publiskajam iepirkumam, "Zītari LZ" nebija zināms, ka līguma plānotā summa ir līdz 220 miljoniem eiro. Būtiski, ka samaksa "Zītari LZ" tiek veikta tikai par faktiski sniegtajiem pakalpojumiem atbilstoši NBS pasūtīto un saņemto pārtikas produktu daudzumam," norādīja Zeltiņa.

No publiski pieejamās informācijas izriet, ka faktiskās ikdienas pārtikas piegādes NBS vajadzībām gadā ir astoņu miljonu eiro apmērā. Tātad, nodrošinot pārtikas piegādes NBS vajadzībām 100% apmērā, "Zītari LZ" saņemtu atlīdzību 240 000 eiro gadā, norādīja Zeltiņa.

Viņa skaidroja, ka pats iepirkuma līguma pamats - e-platforma - ir jau noslēguma procesā, un tajā uzņēmums ieguldījis lielus līdzekļus. Uz publiskajā telpā paustajiem pārmetumiem par to, kā "Zītari LZ" spēs pildīt līgumu ar saviem deviņiem transportlīdzekļiem, Zeltiņa norādīja, ka līgumā nav punkta par nepieciešamo autotransporta parku, saldētavām vai noliktavām.

"Mēs darbojamies kā administrators ar šīs e-platformas palīdzību. Mēs esam kā administrators starp NBS bāzēm, ēdnīcām un Latvijas ražotājiem vai piegādātājiem. Šajā e-platformā katrs ražotājs var iesniegt savu preci ar cenu un izskatu. Ražotāji slēdz līgumus ar mums un tālāk pieslēdzas aizsardzības resors, kuram šajā platformā ir iespējas iepazīties ar piedāvājumu un cenām. "Zītari LZ" tikai administrē šo platformu, un mēs paši preces nevedam, jo piegādes veic paši ražotāji, ar kuriem sadarbojamies, un tādu ir ļoti daudz, tostarp, tie, kuri paši piedalījās minētajā iepirkuma konkursā," uzsvēra Zeltiņa.

Publiskajā telpā esot dzirdēts par aizsardzības resora iespējamiem plāniem lauzt līgumu, taču Zeltiņai patlaban bija grūti pateikt kāda būs uzņēmuma rīcība, ja notiks vienpusēja atkāpšanās no līguma.

"Manis vadītais uzņēmums ir dibināts pirms aptuveni 30 gadiem, un šajā laikā visādi ir gājis. Tagad mēs publiski tiekam pasniegta kā necila firma, kas pamesta saplosīšanai. Faktiski mūsu reputācija ir iznīcināta ar atsevišķu plašsaziņas līdzekļu un publisku personu veidoto kampaņu," uzskata uzņēmuma vadītāja.

Zeltiņai ir sava versija par personām, kuras patiesībā stāv aiz šīs nomelnojošās kampaņas, taču patlaban viņa par to nevēloties runāt. Vienlaikus viņa veltīja kritiku atsevišķiem medijiem, kas, neiedziļinoties publiski pieejamos līguma dokumentos, pauduši "puspatiesības un izdomājumus".

Plašāku ieskatu līguma niansēs uzņēmuma pārstāve gan nevarot sniegt, jo Aizsardzības ministrijā esot parakstīts konfidencialitātes līgums, savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) parakstīts dokuments par ziņu neizpaušanu.

KNAB paziņojis, ka izmeklētajā kriminālprocesā tiesības uz aizstāvību ir arī uzņēmuma pārstāvim, tomēr Zeltiņai šādas informācijas nav, lai arī KNAB pratinājis vairākus uzņēmumā strādājošos. Vienlaikus viņa nenoliedza biroja veiktu kratīšanu "Zītari LZ", taču viņai pašai esot piemērots liecinieces statuss.

Zeltiņa arī noliedza, ka viņai būtu saistība ar politiķiem, ņemot vērā, ka iepirkuma komisijas sastāvā bija toreizējā aizsardzības ministra padomnieks un pašreizējās aizsardzības ministres nu jau bijušais partijas biedrs. Uzņēmuma īpašniece ar šiem cilvēkiem nekad neesot tikusies.

Kopumā, vērtējot starp valsti un "Zītari LZ" noslēgto līgumu, Zeltiņa uzskata, ka tas ir labs projekts un tā realizācijā valsts nevis zaudētu, bet iegūtu, jo pārtikas piegādē tiktu iesaistīti pašmāju ražotāji.

Kā ziņots, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) iepriekš norādījusi, ka aizsardzības resors vērtē līguma iespējamās laušanas juridiskos aspektus. Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir parakstījis rezolūciju, ar kuru ministrijai uzdots vērtēt iespējas lauzt līgumu.

Mūrniece arī paziņojusi, ka plānotā līguma summa nemaz neatbilst NBS budžeta iespējām.

Tikmēr KNAB sācis kriminālprocesu par Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra (VALIC) organizētā iepirkuma "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām". Publiski pieejamā informācija liecina, ka līgumu noslēdza NBS Nodrošinājuma pavēlniecība.

Lai ar kriminālprocesuālām metodēm pārbaudītu, vai iepirkuma procedūras laikā no 2021.gada 18.oktobra līdz šī gada 10.janvārim īstenoti noziedzīgi nodarījumi, KNAB 3.martā sācis kriminālprocesu.

Kriminālprocess sākts pēc trīs Krimināllikuma pantiem par nepatiesu ziņu par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā norādīšanu deklarācijā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu.

Patlaban četrām kriminālprocesā iesaistītajām personām - diviem iepirkuma komisijas locekļiem, uzņēmuma pārstāvim un bijušā aizsardzības ministra Arta Pabrika (LA) padomniekam ir tiesības uz aizstāvību. Nevienai personai šajā kriminālprocesā nav piemēroti drošības līdzekļi.

Vienlaikus aizsardzības resorā ir atstādināts iepirkuma komisijas vadītājs, nu jau bijušais Nacionālās apvienības (NA) biedrs Ēriks Ezeriņš un kāda NBS amatpersona. Netiek gan atklāts vai šīs abas amatpersonas figurē kā abi komisijas locekļi KNAB izmeklētajā kriminālprocesā.

AM saistībā ar iepirkumu sākusi dienesta pārbaudi. Ministrija arī informējusi KNAB, prokuratūru un Valsts kontroli. Pārbaudi prokuratūrā veic Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības koordinācijas nodaļa.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka jau 31 gadu pastāvošais uzņēmums "Zītari LZ" patlaban pieder Laurai Zeltiņai un advokātam Modrim Supem. Zeltiņa ir uzņēmuma valdes priekšsēdētāja. KNAB datu bāze liecina, ka Supe pērn maijā partijai "Latvijas attīstībai" ziedojis 2500 eiro, vēl gadu iepriekš - 2000 eiro. Savukārt 2015. un 2017.gadā kopumā viņš ziedojis 10 000 eiro partijai "Gods kalpot Rīgai".

"Zītari LZ" 2021.gadā apgrozījis 562 498 eiro un strādājis ar 141 546 eiro peļņu. Gadu iepriekš apgrozīti 797 051 eiro un strādāts ar 62 399 eiro zaudējumiem. 2019.gadā apgrozīti 3 400 068 eiro un strādāts ar 31 800 eiro peļņu, bet 2018.gadā apgrozīti 2 314 098 eiro un strādāts ar 160 985 eiro peļņu. Arī iepriekšējos gados katru gadu apgrozīti vairāk nekā divi miljoni eiro.

Uzņēmumam ir četras ēdnīcas Talsos un Rīgā, bistro Rojā, krogs, kafejnīca un picērija Ventspilī. "Firmas.lv" informācija liecina, ka uzņēmumam ir deviņi transportlīdzekļi - četri vieglie, četri kravas un viena piekabe.

Uzņēmuma 2021. gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka uzņēmums galvenokārt sniedz ēdināšanas pakalpojumus "Rīgas satiksmei", ēdināšanas punktos un Rojas vidusskolas ēdnīcā, kā arī sniedz ēdināšanas pakalpojumus citām juridiskām un fiziskām personām.

Ar "Zītari LZ" līgums ir noslēgts par loģistikas sistēmas izveidi, kas apvieno virkni pārtikas ražotājus un citus komersantus, lai nodrošinātu pārtikas piegādi visām NBS vienībām visā Latvijas teritorijā. Saskaņā ar līgumu, uzņēmumam pēc NBS pieprasījumiem būtu jānodrošina arī nepieciešamie pārtikas krājumi. Tāpat vienošanās paredz pienākumu uzņēmumam nodrošināt NBS nepieciešamās pārtikas ražošanu un piegādi kara gadījumā, iepriekš norādījusi AM.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu