Streiku dēļ Vācijā pirmdien gaidāmi plaši traucējumi sabiedriskajā transportā

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Visā Vācijā pirmdien, 27. martā, gaidāmi plaši traucējumi sabiedriskajā transportā, jo plānots nozarē strādājošo streiks.

Streikus rīko arodbiedrības EVG un "Verdi", tādējādi cenšoties panākt algu palielināšanu. Streiki ietekmēs gandrīz visu lidostu, ūdensceļu un ostu darbību, kā arī skars dzelzceļa, autobusu un metro satiksmi.

Minhenes lidosta svētdien un pirmdien apturēs regulāro darbību, kas ietekmēs pasažieru un kravu pārvadājumus. Lidostas vadītājs Josts Lammers nosodījis streikus, nodēvējot to par nebijušu eskalāciju un pilnīgi nesamērīgu rīcību.

Arī Frankfurtes lidosta, kas ir Vācijā noslogotākā, pirmdien atcēlusi visus regulāros lidojumus.

Nacionālais dzelzceļa operators "Deutsche Bahn" paziņoja, ka pirmdien streika dēļ nekursēs tālsatiksmes vilcieni, bet reģionālo reisu būs ievērojami mazāk.

"Verdi" vadītājs Franks Verneke apgalvo, ka streikiem būs milzīga ietekme uz valsti.

Gandrīz 380 000 cilvēku, kas plānoja ceļot ar lidmašīnu, streiku dēļ nevarēs to darīt, brīdinājusi Vācijas lidostu asociācija. Arodbiedrība ir aicinājusi streikot visās Vācijas lidostās strādājošos, izņemot Berlīnē.

Streikot gatavojas arī ūdensceļu slūžu darbinieki un Vācijā lielākās ostas Hamburgas ostas darbinieki, paziņoja "Verdi".

Hamburgas ostā daļa darbinieku streikoja arī vakar, kādēļ ostu nācās slēgt kuģiem ar lielākiem konteineriem.

Arodbiedrības, rīkojot kopīgu streiku pēc daudziem atsevišķiem iepriekšējiem streikiem, cer izdarīt papildu spiedienu uz Vācijas valdību un pašvaldībām, pirmdien sākoties sarunu trešajai kārtai.

"Verdi" pieprasa darbinieku algas palielināt par 10,5%, bet EVG pieprasa tās pārstāvēto darbinieku atalgojumu paaugstināt par 12%.

"Verdi" pārstāv aptuveni 2,5 miljonus strādājošo valsts sektorā, bet EVG pārstāv dzelzceļa un autobusu pakalpojumu uzņēmumu darbiniekus.

Lidostu asociācija ADV nosodījusi arodbiedrību aicinājumus streikot, nodēvējot to par eskalāciju, balstoties uz Francijas modeli, un norādījusi, ka tas kaitē Vācijas tēlam aviācijas pasažieru vidū.

"Deutsche Bahn" nodēvējusi šo arodbiedrību soli par "nepamatotu un nevajadzīgu" un kritizējusi EVG.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu