Telavivā plaši protesti pret valdības iecerēto tieslietu reformu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Tūkstošiem cilvēku sestdien izgāja Telavivas ielās, lai protestētu pret pretrunīgi vērtēto Izraēlas galēji labējās valdības virzīto tieslietu sistēmas reformu.

Nākamnedēļ gaidāmi gan masu protesti, gan parlamenta balsojums par valdības ierosinātās reformas centrālo daļu, kas paredz izmaiņas tiesnešu iecelšanas kārtībā.

Kārtējā demonstrācija Izraēlas komerciālajā centrā notika dažas dienas pēc tam, kad premjerministrs Benjamins Netanjahu solīja turpināt reformas, lai gan pret tām izskanējuši starptautiski iebildumi.

Demonstrācijas sākās janvārī pēc tam, kad koalīcija paziņoja par reformu plānu, kuru valdība pamato kā nepieciešamu varas līdzsvara atjaunošanai starp likumdevēju un tieslietu sistēmu.

Protesta akcijās vairākkārt piedalījušies desmitiem tūkstoši demonstrantu.

Pret plānoto tieslietu sistēmas reformu iebilduši arī Izraēlas starptautiskie sabiedrotie, piemēram, ASV.

Piektdien Netanjahu vizīti Londonā, kur viņš tikās ar Lielbritānijas premjerministru Riši Sunaku, pavadīja simtiem protestētāju.

Demonstranti nākamnedēļ izsludinājuši "nacionālās paralīzes nedēļu", kas paredz mītiņus visā Izraēlā, protestus pie ministru dzīvesvietām un trešdien arī pie parlamenta.

Netanjahu ceturtdien televīzijā pārraidītā uzrunā solīja darīt visu, lai "nomierinātu situāciju un izbeigtu strīdus valstī".

Izraēlas valdības plāni paredz, ka parlaments varēs atcelt Augstākās tiesas lēmumus ar vienkāršu balsu vairākumu.

Politiķiem arī būs lielāka ietekme attiecībā uz tiesnešu iecelšanu.

Kritiķi uzskata, ka reforma apdraud varas atzaru nodalīšanu un brīdina, ka Izraēla var pārvērsties par diktatūru, tikmēr valdība apgalvo, ka Augstākajai tiesai šobrīd ir pārāk liela politiskā ietekme.

Izraēlas aizsardzības ministrs aicina valdību apturēt tieslietu reformu

Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Galants sestdien kļuva par pirmo premjerministra Benjamina Netanjahu koalīcijas pārstāvi, kas aicinājis nekavējoties apturēt galēji labējās valdības plānoto tieslietu sistēmas reformu.

Netanjahu partijas "Likud" biedrs Galants paziņoja, ka plānotā reforma izraisījusi nesaskaņas Izraēlas militārajās aprindās un apdraud valsts drošību.

Televīzijā pārraidītā uzrunā viņš aicināja Netanjahu vadīto koalīciju nogaidīt līdz parlaments nākammēnes atsāk darbu pēc pārtraukuma un tikai tad turpināt reformas izskatīšanu.

"Mums ir jāaptur process, lai sāktu dialogu," teica bijušais ģenerālis, piebilstot, ka "tik spēcīgas dusmas, sāpes un vilšanos" armijas komandieru vidū viņš iepriekš nav piedzīvojis.

Galants informēja, ka vairāki rezervisti ir atteikušies no dienesta, protestējot pret plānoto reformu, kā arī ielu protesti ir jāizbeidz, lai sāktu dialogu "starp pretiniekiem un atbalstītājiem".

Izraēlas valdība jau nākamnedēļ plāno virzīt apstiprināšanai reformai būtiskus elementus.

Valdība uzstāj, ka Augstākā tiesa pārlieku iejaucas politiskajos lēmumos, tādēļ ierosina ar likumu ļaut Izraēlas parlamentam tiesas lēmumus atcelt ar vienkāršu balsu vairākumu.

Tāpat ierosinātā reforma paredz valdībai lielāku varu pār tiesnešu iecelšanu.

Savukārt kritiķi norāda, ka reforma apdraud varas dalīšanu. Pēdējo trīs mēnešu laikā Izraēlā notikuši plaši protesti pret reformu.

Piektdien arī Izraēlas ģenerālprokurors brīdināja, ka Netanjahu ir pārkāpis likumu, paziņojot par savu tiešu iesaisti reformas virzīšanā laikā, kad pašam premjerministram ir izvirzītas kriminālapsūdzības.

Vietējie mediji ziņo, ka sestdien Telavivā pulcējušies gandrīz 200 000 reformas pretinieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu