Lielbritānija vienojusies ar Āzijas un Klusā okeāna valstīm par plašāko pēcbreksita brīvās tirdzniecības līgumu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Britu premjers Riši Sunaks
Britu premjers Riši Sunaks Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānija pievienosies vēl 11 citām valstīm Āzijas-Klusā okeāna brīvās tirdzniecības partnerībā, piektdien paziņoja premjerministrs Riši Sunaks.

Pēc gandrīz divus gadus ilgušām sarunām panāktā vienošanās ir Lielbritānijas plašākais tirdzniecības līgums pēc izstāšanās no Eiropas Savienības (ES).

Lielbritānija būs pirmā jaunā dalībvalsts kopš 2018.gadā 11 valstis parakstīja Visaptverošo un progresīvo Klusā okeāna reģiona partnerību (CPTPP). Līdz šim partnerībā nebija nevienas Eiropas valsts.

Sunaka birojs uzsvēra, ka Lielbritānija "izmanto jaunās pēcbreksita tirdzniecības brīvības sniegtās iespējas" un pēc gadu un deviņus mēnešus ilgušām "intensīvām sarunām" nonāk "dinamiskas ekonomiku grupas sirdī".

Tā sauktais breksits tika pabeigts 2020.gada 31.janvārī. Viens no breksita virzītāju solījumiem bija tas, ka Lielbritānija varētu iegūt no pievienošanās tirdzniecības blokiem ar straujāk augošām ekonomikām.

Vienlaikus kritiķi uzstāj, ka tas nespēs kompensēt zaudējumus, ko radījusi aiziešana no ES, jo ES ir pasaulē lielākais tirdzniecības bloks un vienotā ekonomika.

CPTPP parakstījusi Austrālija, Bruneja, Kanāda, Čīle, Japāna, Malaizija, Meksika, Jaunzēlande, Peru, Singapūra un Vjetnama, aptverot vairāk nekā 500 miljonus cilvēku un 15% no pasaules iekšzemes kopprodukta. Līgums tika parakstīts pēc tam, kad iepriekšējā ASV prezidenta Donalda Trampa vadībā Savienotās Valstis 2017.gadā izstājās no Klusā okeāna tirdzniecības līguma.

2021.gadā dalībai CPTPP pieteicās arī Ķīna, bet pagaidām nav saņēmusi visu brīvās tirdzniecības līguma dalībvalstu atbalstu, kas nepieciešams uzņemšanai.

Lielbritānija dalībai CPTPP pieteicās 2021.gada februārī, un sarunas tika sāktas tā paša gada jūnijā. Oficiāli līgumu Lielbritānija varētu parakstīt šogad pēc "pēdējiem juridiskiem un administratīviem pasākumiem", informēja britu premjera birojā.

Aplēses liecina, ka ilgtermiņā dalība CPTPP Lielbritānijas ekonomikā sniegs 1,8 miljardu mārciņu (divi miljardi eiro) pienesumu. Līgums nozīmē, ka 99% no Lielbritānijas eksporta uz šīm valstīm netiks aplikti ar muitas nodevām. Tas attiecas arī uz nozīmīgākajām britu eksporta precēm, piemēram, automašīnām, šokolādi, iekārtām un viskiju.

12 mēnešu periodā līdz pagājušā gada septembrim Lielbritānijas eksports uz partnerības dalībvalstīm veidoja 60,5 miljardus mārciņu. Gaidāms, ka pēc CPTPP stāšanās spēkā tas pieaugs.

Lielbritānija pēc izstāšanās no ES ir noslēgusi tirdzniecības līgumus ar tādiem sabiedrotajiem kā Austrālija, Jaunzēlande un Singapūra, bet sarunas turpinās ar Indiju un Kanādu.

Strupceļā nonākušas sarunas par brīvo tirdzniecību ar nozīmīgo ASV tirgu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu