Unikāli! Ar īpašu atļauju atbūdas laikā varēs laivot Dvietes palienē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dabas parks "Dvietes paliene".
Dabas parks "Dvietes paliene". Foto: I. Bružika (Dabas aizsardzības pārvalde)

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) līdz 28.aprīlim pakalpojuma sniedzējiem izsniegs atļaujas organizētiem laivu braucieniem dabas parka "Dvietes paliene" applūstošajās teritorijās dabas lieguma zonā, informēja DAP Latgales reģionālās administrācijas dabas izglītības darba speciāliste Diāna Selecka.

Dvietes palienē sācies piektais gadalaiks - atbūda jeb teritorijai raksturīgās ievērojamās ūdens līmeņa svārstības, kad ilgstoši pārplūst upes, ezeri un applūst tuvējās pļavas. Šis ir unikāls laiks, ko steidz izmantot laivotāji un putnu vērotāji.

Pēc atļaujas saņemšanas laivotāji bez gida varēs veikt apļveida maršrutu no Putnu salas Gulbjos līdz Skuķu ezeram. Savukārt maršruts no Dvietes tilta līdz autoceļa Bebrene-Zariņi-Dviete tiltam izbraucams tikai pakalpojuma sniedzēja nodrošināta gida pavadībā.

Atļaujas var saņemt pakalpojumu sniedzēji, kas izīrē laivas un nodrošina publiskus pasākumus atbūdas laikā vairāk nekā 50 dalībniekiem. Trīs dienas pirms maršruta veikšanas pasākuma organizētājam jāpiesaka laivošanas laiks, dalībnieku un laivu skaits, rakstot ziņu uz e-pasta adresi "latgale@daba.gov.lv". Pārvalde kontrolēs nosacījumu ievērošanu.

DAP Latgales reģionālās administrācijas dabas aizsardzības daļas atļauju un izvērtējumu sektora vecākā eksperte Inita Bružika skaidro, ka Dvietes paliene ir īpaša, regulāri applūstoša un Eiropā un pasaulē nozīmīga migrējošo ūdensputnu atpūtas un barošanās vieta pavasarī. Latvijā tā ir viena no svarīgākajām putnu koncentrēšanās vietām, tādēļ applūstošo palieņu platības ir izcili piemērotas daudzām putnu sugām, tostarp retām un aizsargājamām sugām.

Viņa vērš uzmanību, ka šajā vietā jārūpējas par putnu labsajūtu, tādēļ laivotājiem jāievēro klusums, šajā vietā aizliegts izmantot bezpilota lidaparātus un motorizēto ūdenstransportu. Dvietes palienē vērojamas arī savvaļas zirgu un govju ganības, tādēļ DAP aicina laivotājus netuvoties iežogotajām teritorijām un neradīt liekus traucējumus.

Kopējais ūdensputnu skaits pavasara migrāciju laikā Dvietes palienē vienlaicīgi var pārsniegt pat 30 000 īpatņu. Tur vērojamas sējas zosis Anser fabalis, baltpieres zosis Anser albifrons, meža zosis Anser anser, īsknābju zosis Anser brachyrynhus, baltvaigu zosis Branta leucopsis, kā arī īpaši aizsargājamie ziemeļu gulbji Cygnus cygnus un mazie gulbji Cygnus columbianus.

Dvietes paliene atrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā - dabas parkā "Dvietes paliene", kas ir Eiropas nozīmes aizsargājama dabas teritorija "Natura 2000". Parka lielākā daļa atrodas Dvietes upes senlejā - seklā ielejveida pazeminājumā, kurā uzkrājas Daugavas pavasara palu ūdeņi. Tieši tādēļ teritorija daudz izteiktāk kā citās vietās mainās līdzi gadalaikiem un laika apstākļiem. Proti, vieta, kas pašlaik atrodas zem ūdens, pēc nedēļas jau var būt sausumā un otrādi, bet vieta, kur vasarā ganās savvaļas zirgi, rudenī var pārsteigt ar iespaidīgu caurceļojošo putnu koloniju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu