Lietuva pieprasa Baltkrievijai apturēt Astravjecas AES (4)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Astravjecas AES
Astravjecas AES Foto: Natalia Fedosenko/TASS, Natalia Fedosenko

Lietuva iesniegusi Baltkrievijai protesta notu, kurā pieprasīts nekavējoties apturēt Astravjecas atomelektrostacijas (AES) darbību, līdz tiks atrisinātas visas drošības problēmas, kuras konstatējušas starptautiskās misijas.

Šādi Lietuva reaģējusi uz ziņām, ka tiek plānots pievienot tīklam Astravjecas AES otro energobloku, piektdien paziņoja Lietuvas Ārlietu ministrija.

"Baltkrievija gatavojas sākt izmantot kodolspēkstacijas otro defektīvo energobloku, slēpjot incidentus un defektus no sabiedrības, kamēr Krievijas prezidents draud izvietot Baltkrievijā kodolieročus. Tas demonstrē diktatūru bezatbildīgo attieksmi pret atomenerģiju un rada kodoldraudus visam reģionam," norādījis Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

Baltkrievijai joprojām jāatrisina drošības problēmas saistībā ar AES projektu, tādas kā ietekme uz Lietuvas vidu un iedzīvotājiem, jānodrošina drošības kultūra un jāīsteno starptautiskās rekomendācijas, sacīts paziņojumā.

Jau ziņots, ka Astravjecas AES pirmais energobloks tiek izmantots kopš 2020. gada.

AES būvnieks ir Krievijas uzņēmums "Rosatom", un celtniecība finansēta par Maskavas piešķirta aizdevuma līdzekļiem.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu