Kā Antarktika izskatītos bez ledus?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA / Goddard Space Flight Center

Zināms, ka Dienvidpols atrodas uz cietzemes, bet Ziemeļpols ir vien punkts Ziemeļu Ledus okeāna centrālajā daļā, tomēr iztēloties, kā šie punkti izskatītos bez ledus kārtas, varētu būt visai pagrūti.

Ja kādreiz esi prātojis, kā izskatās cietzeme zem Antarktikas ledus slāņa, kas ir lielākā ledus sega pasaulē, NASA un Britu Antarktiskajam dienestam ir atbilde. Izmantojot satelītus, sensorus un informāciju, kas ievākta ar NASA lidaparātiem, pētnieki izveidoja iespaidīgu Dienvidpola karti, kurā kontinents redzams bez ledus segas.

Šis attēls zinātniekiem skaidri atklāja Antarktikas ģeoloģiju bez ledus, kā arī jaunas topogrāfiskās īpašības. Noskaidrojās, ka kontinenta dziļākais punkts atrodas 2870 metrus zem jūras līmeņa – aptuveni 400 metru zemāk, nekā uzskatīts pirms tam.

“Pirms tam mums bija pārskati par reģiona topogrāfiju, tomēr šī jaunā karte, kas ir daudz labākas izšķirtspējas, parāda sarežģīto kalnu ainavu, paugurus un līdzenumus, kurus šķeļ ielejas un kalnu grēdas,” paziņojumā teica Britu Antarktiskā dienesta kartogrāfs Pīters Fretvels.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu