Zviedrijas tiesa anulē policijas aizliegumu demonstrācijām ar Korāna dedzināšanu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls. Korāns
Ilustratīvs attēls. Korāns Foto: dotshock/Shutterstock

Zviedrijas tiesa otrdien anulējusi policijas aizliegumu protestiem, kuros tiek dedzināts Korāns, bet Drošības dienests aizturējis piecus islāmistus, kas plānojuši teroraktu.

Janvārī labējais ekstrēmists Rasmuss Paludans pie Turcijas vēstniecības Stokholmā sadedzināja Korānu. Zviedrijas varasiestādes, neskatoties uz Ankaras iebildumiem, bija atļāvušas šo protesta akciju. Šī protesta izpausme sadusmoja musulmaņus daudzviet pasaulē, izraisīja protestus un aicinājumus boikotēt Zviedrijas preces un aizkavēt Zviedrijas iestāšanos NATO.

Zviedrijas Augstākā administratīvā tiesa šodien atcēla policijas lēmumu aizliegt divus sekojošus protestus ar Korāna dedzināšanu februārī. Tiesa norādīja, ka šajos gadījumos bažas par drošību bija nepietiekamas, lai ierobežotu tiesības rīkot demonstrācijas.

Zviedrijas policija bija aizliegusi protestus ar Korāna dedzināšanu pie Turcijas un Irākas vēstniecībām Stokholmā, norādot, ka janvārī notikusī demonstrācija padarījusi Zviedriju par "augstākas prioritātes mērķi uzbrukumiem".

Zviedrijas politiķi ir kritizējuši Korāna dedzināšanu, bet aizstāvējuši tiesības uz izpausmes brīvību.

Tajā pašā laikā Zviedrijas Drošības dienests paziņoja, ka šodien aizturēti pieci aizdomās turamie, kas saistīti ar starptautisko islāmistu ekstrēmismu. Šī ir viena no lietām, kas saistīta ar Korāna dedzināšanām.

Taču Drošības dienests norādīja, ka šajā lietā uzbrukuma draudi nebija tūlītēji.

"Drošības dienestam bieži ir jārīkojas agrīni, lai novērstu draudus. Mēs nevaram gaidīt, kamēr tiks pastrādāts noziegums," teikts dienesta paziņojumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu