Video NBS komandieris Kalniņš: Līgums par armijas pārtikas iepirkumu neatbilda plānotajām budžeta iespējām (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālie bruņotie spēki (NBS). Ilustratīvs attēls.
Nacionālie bruņotie spēki (NBS). Ilustratīvs attēls. Foto: LEJNIEKS

Aizsardzības ministrija šonedēļ sākusi pārrunas ar firmu “Zītari LZ” par līguma izbeigšanu ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS). Komentāru pēc gandrīz divu mēnešu klusēšanas televīzijas kanāla TV3 raidījumam "Nekā personīga" sniedza arī NBS komandieris Leonīds Kalniņš.

Kalniņš ir neapmierināts ar savu padoto rīcību, jo NBS līgumu noslēdza par 220 miljoniem eiro, kas neatbilda plānotajām budžeta iespējām.

Kriminālizmeklēšanu saistībā ar šo iepirkumu turpina arī KNAB. Neoficiāli zināms, ka lietā iesaistīts ne vien bijušā aizsardzības ministra Arta Pabrika juridiskais padomnieks Valdis Verners, bet arī padomnieks nodrošinājumu reformas jautājumos Aivars Tiesnesis.

Šobrīd atklāti vismaz divi rupji aizsardzības resora iekšējās kārtības pārkāpumi. Tika apietas drošības prasības un pieļauts, ka līgumā ieraksta summu, kam nav seguma budžetā. Pārtikas piegāde NBS pagājušā gadā izmaksāja astoņus ar pusi miljonus eiro. Tāda pati summa bija ieplānota arī šogad, taču līgumā ierakstīts, ka tam tērēs 20 reizes vairāk.

Aizsardzības ministrijā stāsta, ka 220 miljonus piecos gados esot aprēķinājuši NBS eksperti. Ņemta vērā inflācija, plānotais obligātais dienests, kā arī rezerves karavīru skaits, un konkursā uzvarējušās firmas administrēšanas izmaksas. Šie aprēķini uz iepirkuma komisijas galda parādījās pašā procesa noslēgumā pērn oktobrī.

Par to atbildīgā persona bija majors Imants Freibergs, NBS Nodrošinājuma pavēlniecības štāba Apgādes pārvaldes Iepirkumu un līgumu daļas priekšnieks. Viņš uz izmeklēšanas laiku atstādināts no amata. No amata atstādināts arī komisijas vadītājs Ēriks Ezeriņš, kurš līdz skandālam bija Nacionālās Apvienības biedrs. 

Iepirkums sākās iepriekšējā aizsardzības ministra Arta Pabrika laikā. Trīs nedēļas pēc Iepirkumu komisijas izveides, tajā iecēla papildus vēl vienu cilvēku. Tas bija Pabrika biroja jurists Valdis Verners. Verners ir viena no personām, kurai ir tiesības uz aizstāvību KNAB sāktajā kriminālprocesā, taču viņš nav vienīgais no eksministra politiskā biroja, kurš figurē KNAB lietā.

Pēc neoficiālām ziņām, kriminālprocess sākts arī pret Aivaru Tiesnesi. Pabriks pazīst Tiesnesi no tiem laikiem, kad abi kopā darbojās Andra Šķēles dibinātajā “Tautas partijā”. Tiesnesis “Tautas partijā” bija arī ietekmīgā ģenerālsekretāra amatā, kas nozīmēja arī atbildību par partijas kasi.

13. Saeimas vēlēšanās Tiesnesis kandidēja no “Attīstībai/Par!” saraksta, bet parlamentā neiekļuva, gadu viņš konsultēja VARAM ministru Juri Pūci kā ārštata padomnieks, taču 2020. gada februārī Tiesnesis kļuva par aizsardzības ministra Arta Pabrika padomnieku nodrošinājuma reformas jautājumos.

Raidījuma “Nekā personīga” rīcībā ir informācija, ka trešā persona, kurai ir tiesības uz aizstāvību krimināllietā, ir firmas SIA “Zītari LZ” izpilddirektors Juris Zeltiņš. Viņš ir dzīvesbiedrs firmas līdzīpašniecei un brālis Rīgas brīvostas pārvaldniekam. Ceturtais ir Ēriks Ezeriņš. Lieta sākta pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem: dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, kā arī neizpaužamu ziņu izpaušanu.

NBS raidījumam "Nekā personīga" norādīja, ka firma “Zītari LZ” patlaban pilda noslēgto līgumu un nodrošina pārtikas produktu piegādi noteiktajā apjomā un termiņos.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu