Daugavā sasniegts palu maksimālais ūdens līmenis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Plūdi. Ilustratīvs attēls
Plūdi. Ilustratīvs attēls Foto: TVNET

Daugavā lejpus Daugavpils ūdens līmenis ir sasniedzis šā pavasara augstāko atzīmi, upes augštecē tas turpina pakāpeniski pazemināties, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Krāslavas novadā maksimālais ūdens līmenis tika sasniegts jau piektdien. Piedrujas novērojumu stacijā - uz Latvijas un Baltkrievijas robežas - tas bija 65 centimetrus zemāks nekā iepriekšējos lielajos palos pirms desmit gadiem, Krāslavā ūdens līmenis par 54 centimetriem atpalika no 2013. gada aprīļa rādījuma.

Daugavpilī augstākais ūdens līmenis Daugavā tika reģistrēts naktī uz svētdienu, kad tas sasniedza 7,56 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta, kas ir 38 centimetri zem 2013. gada maksimuma. Pirmdienas rītā ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils ir par četriem centimetriem zemāks.

Vaikuļānos, Līksnas pagastā, augstākais ūdens līmenis - 6,86 metri virs novērojumu stacijas nulles atzīmes - tika sasniegts svētdien, un pirmdienas rītā tas pazeminājies par vienu centimetru. 2013. gada aprīlī ūdens līmenis šajā vietā bija par 27 centimetriem augstāks.

Pie Jersikas un Jēkabpils ūdens līmenis vēl nepazeminās un pirmdien var pakāpties centimetru augstāk. Pie Jersikas ūdens līmenis Daugavā ir 56 centimetrus zemāks par 2013. gada palu maksimumu, savukārt pie Jēkabpils ūdens līmenis ir 2,82 metrus zemāks nekā šā gada 14. janvārī, kad ledus sastrēguma dēļ pilsētā tika reģistrēti otrie lielākie plūdi novērojumu vēsturē.

Pie Zeļķu dzelzceļa tilta, kas atrodas starp Jēkabpili un Pļaviņām, ūdens līmenis ir 2,3 metrus zemāks nekā šā gada janvāra pirmajā pusē.

Tuvākajās diennaktīs nav gaidāmi plaši un stipri nokrišņi, ūdens līmenis Daugavā lēnām pazemināsies, tomēr ar katru dienu ūdens līmeņa kritums kļūs straujāks.

Sagaidāms, ka vēl aptuveni desmit dienas Daugavas hidroelektrostacijas Latvijā varēs strādāt ar pilnu jaudu.

Iepriekšējos četros mēnešos nokrišņu daudzums Latvijā bija lielāks par normu, un šā gada janvārī un februārī Daugavas hidroelektrostacijas saražoja teju divreiz vairāk elektroenerģijas nekā gadu iepriekš. Sagaidāms, ka martā un aprīlī saražotās elektroenerģijas apjoms būs krietni lielāks.

AS "Augstsprieguma tīkls" dati liecina, ka Lieldienu brīvdienās Daugavas hidroelektrostacijas ģenerē divreiz vairāk, naktīs pat 2,6 reizes vairāk elektroenerģijas nekā Latvija patērē, un liela daļa no saražotās elektrības tiek eksportēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu