Radīta visu laiku detalizētākā Marsa 3D karte. Tagad tā pieejama visiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Marss
Marss Foto: Canva

Ja tu esi tas cilvēks, kurš var stundām pavadīt, pētot Zemes satelītuzņēmumus, tad šis tev noteikti patiks – NASA nupat kā publicējusi visu laiku detalizētāko Marsa 3D karti.

Jaunā Marsa karte (pieejama ŠEIT) veidota kā mozaīka no attēliem, kas uzņemti ar Marsa orbītā esošo Marsa izlūkošanas orbitālo aparātu (Mars Reconnaissance Orbiter). Karte ir sešu gadu darba rezultāts, kad pētnieki kopā salīmēja aptuveni 110 tūkstošus Marsa fotogrāfiju. Lielākā daļa attēlu tika organizēti, izmantojot datora algoritmu, tomēr 13 tūkstoši attēlu kartei tika pievienoti manuāli.

Karte ir tik detalizēta, ka katrā pikselī ietilpst aptuveni 25 kvadrātmetri Marsa virsmas. Citiem vārdiem, ja šo karti izprintētu, tad tā būtu lielāka par futbola laukumu.

“Mēs jau ilgu laiku vēlējāmies radīt kaut ko tādu. Tas ir skaists mākslas darbs, kas arī noderīgs zinātnē,” paziņojumā teica NASA zinātniece Laura Gerbere.

Patiesi, kartes izmēģinājuma versija citēta 120 zinātniskos pētījumos, parādot kartes nozīmīgumu zinātnē. Nu karte arī pieejama publiski, turklāt to ir ļoti viegli lietot. Vienkārši atver karti interneta pārlūkā un klikšķini uz tās, lai aplūkotu vajadzīgo Marsa reģionu.

“Es vēlējos kaut ko tādu, kas būtu pieejams visiem. Tagad to var lietot skolēni. To var lietot mana mamma, kurai nupat apritēja 78. Mērķis ir pazemināt barjeras cilvēkiem, kurus interesē Marsa izpēte,” teica projekta vadītājs Džejs Dikinsons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu