Lietuva aicina Rietumus attiecībās ar Ķīnu neatkārtot kļūdas, kādas pieļautas ar Krieviju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis
Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis Foto: EPA/Scanpix

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis trešdien aicināja Rietumvalstis attiecībās ar Ķīnu neatkārtot kļūdas, kādas bija pieļautas attiecībās ar Krieviju.

"Rietumi gadiem ilgi sacīja, ka ekonomiskā sadarbība pārliecinās diktatorus atbalstīt uz noteikumiem pamatotu starptautisko kārtību. Bet mēs tikai barojām to ekonomiku, ļaujot tiem pārkāpt visus noteikumus. Ķīna ir gatava tam, ka mēs atkārtosim šo kļūdu," tvītoja Landsberģis.

"Diemžēl mūsu ģeopolitiskais aklums vēl nav izārstēts. Mēs izvēlējāmies neredzēt Krievijas agresijas draudus, un tagad mēs izvēlamies neredzēt Ķīnas agresijas draudus. Mēs esam uz tās pašas kļūdas atkārtošanas sliekšņa," rakstīja Landsberģis.

Francijas prezidents Emanuels Makrons pagājušonedēļ apmeklēja Pekinu un aicināja Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu "vest Krieviju pie prāta" saistībā ar karu Ukrainā.

"Mēs esam spējīgi aizstāvēt Eiropu bez Ķīnas palīdzības," atzina Landsberģis.

"Palīdzības lūgšanas vietā mums vajadzētu projicēt mūsu stiprās puses, parādot pasaulei, ka Ukraina, Eiropa un ASV ir gatavas un spējīgas nostiprināt Eiropas kontinentu. Tas ir vienīgais signāls, kas mums būtu jāsūta," tvītoja Lietuvas ārlietu ministrs.

Makrona izteikumi atkal izraisīja debates par Eiropas "stratēģiskās autonomijas" koncepciju un lielāku neatkarību no ASV. Francijas prezidents sacīja, ka Eiropai nevajadzētu sekot ASV vai Ķīnai saistībā ar Taivānu.

Landsberģis uzsvēra, ka ir nepieciešams parādīt Taivānas tautai, ka uz mēģinājumiem graut šīs salas status quo tiks atbildēts.

"Tāds pats spēcīgs signāls ir jānosūta Taivānai. Mums ir jādeklarē, ka šī sala un tās demokrātiju mīlošā tauta ir uz noteikumiem pamatotas kārtības daļa un ka mēs cīnīsimies pret jebkādu mēģinājumu mainīt status quo ar spēku, jo mēs esam gatavi un spējīgi darīt to, kas ir pareizi," paziņoja Landsberģis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu