Ogres novada pašvaldība lūgusi KNAB veikt pārbaudi Ogres muzejā par iespējamu interešu konfliktu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Ogres novada pašvaldība lūgusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) veikt pārbaudi Ogres Vēstures un mākslas muzejā par iespējamu interešu konfliktu, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

KNAB apstiprināja, ka 6. aprīlī saņēmis pašvaldības iesniegumu un atbilstoši savai kompetencei izvērtē iesniegumā minētos faktus.

Konflikts starp pašvaldību un tās padotībā esošo muzeju sākās pēc tam, kad muzeja darbinieki iebilda pret Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) ieceri februārī muzejā sarīkot sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Pjotra Avena porcelāna izstādi no viņa privātkolekcijas, savukārt domes vadība nesaskaņoja izstāžu plānu un nepaaugstināja darbinieku algas, kā arī muzejā sāka pārbaudes, pamatojot to ar iepriekš plānotu novada muzeju reorganizāciju.

Ogres novada pašvaldība informē, ka, turpinot veikt pārbaudes Ogres Vēstures un mākslas muzejā, tā ir konstatējusi iespējamu likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pārkāpumu, muzeja amatpersonai vairākkārt pieņemot lēmumus un izdodot rīkojumus, tai skaitā par darba izpildes novērtējumu, prēmiju un piemaksu piešķiršanu, attiecībā uz savu radinieku.

Pašvaldība gan skaidro, ka likums neaizliedz radiniekiem strādāt vienā iestādē, taču uzsver, ka svarīgi, lai, pildot amata pienākumus, radinieki nenonāktu interešu konfliktā un tiktu ievērotas likumā noteiktais. Interešu konflikts rodas, pieņemot lēmumus vai piedaloties lēmuma pieņemšanā, vai veicot citas ar amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt darbinieku, tā radinieku personiskās vai mantiskās intereses, uzsver pašvaldība.

Kā vēstīts, tiesībsargs, vērtējot Ogres novada pašvaldības lēmumu februārī aizliegt "Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrībai" plānoto sapulci, kuras mērķis bija paust atbalstu Ogres vēstures un mākslas muzejam un tā darbiniekiem, secinājis, ka pastāv pamatotas bažas par veidu, kādā Ogres pašvaldība ierobežo iedzīvotāju pulcēšanās brīvību.

"Progresīvo" Saeimas frakcija aicina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Sprindžuku (AS) no amata atstādināt Ogres novada domes priekšsēdētāju Helmani.

Intervijā Latvijas Radio Sprindžuks vērtēja, ka situācija Ogrē ir dīvaina un "kaut kas nav īsti kārtībā", ja reiz konfliktsituācija turpinās tik ilgu laiku, tomēr viņš nesaskata pamatu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) iejaukties šādu lokālu jautājumu risināšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu