18 gadus būvētais somu kodolreaktors sāks darboties ar pilnu jaudu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Svētdien regulāru darbību sāks Eiropas lielākais kodolreaktors Olkiluoto 3 (OL3), kura celtniecība ilgstoši aizkavējās. Speciālisti lēš, ka elektrības cenu tā ļāvusi pazemināt par vidēji pieciem eiro centiem par vienu kilovatstundu.

Naktī uz 16. aprīli, dienu agrāk nekā plānots Olkiluoto AES 3 bloks sāks regulāru elektroenerģijas ražošanu. Sākotnēji bija paredzēts Olkiluoto-3 komerciālu ekspluatāciju uzsākt 17. aprīlī.

Šobrīd trešā reaktora jauda ir 1590 megavati, kas nozīmē, ka reaktors strādā ar gandrīz pilnu 1600 megavatu jaudu.

Atomelektrostacijas iedarbināšana vairākkārt atlikta dažādu tehnisku problēmu dēļ.

Investīciju lēmums par trešās atomelektrostacijas būvniecību Olkiluoto tika pieņemts 2003. gadā. Toreiz tika pieļauts, ka stacija būs gatava komerciālai ekspluatācijai 2009. gadā.

Ar elektroenerģijas tīklu atomelektrostacija tika savienota 2022. gada martā. Tā jau ir strādājusi ar pilnu jaudu. Tomēr izmēģinājuma laikā elektrostacijas ražošanā ir bijuši pārtraukumi un dažādu apkopes darbu un testu dēļ elektrība ražota dažādos jaudas līmeņos.

Tagad izmēģinājuma darbības fāze beidzas un ar to saistītie testi vairs netiks veikti. Tāpēc pārtraukumiem vairs nevajadzētu būt, un tādējādi elektroenerģijas ražošana kļūs arvien stabilāka. Tomēr elektroenerģijas cenu tā būtiski vairs neietekmēs.

Strādājot ar pilnu 1600 megavatu jaudu, Olkiluoto 3 pazeminājusi elektroenerģijas biržas cenu par aptuveni pieciem eiro centiem par kolovatstundu un turpinās to darīt arī turpmāk.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu