Trīspadsmit gadus vecās Mares dzīvību var glābt dārgas zāles, kas nav iekļautas kompensējamo zālu sarakstā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Trīspadsmit gadus vecajai Marei ir viena no retajām slimībām - cistiskā fibrioze, gada sākums viņai izvērtās, cīnoties par dzīvību, - viņa saslima ar gripu un nokļuva Bērnu slimnīcā pie elpošanas aparāta. Meitenei dzīvību glāba zāles, ko nopirka par ziedojumiem. Šis jaunākās paaudzes medikaments Latvijā vēl nav iekļauts kompensējamo zāļu sarakstā, vēsta Latvijas Televīzija.

Zāļu valsts aģentūra dzīvību glābjošajiem medikamentiem noteikusi atzinumu – izmaksu neefektīvs. Tas nozīmē, ka medikaments pacientiem varētu būt pieejams tikai tad, ja ražotājs tam samazinātu cenu. Cistiskās fibriozes pacientiem šī gada budžetā paredzēti nepilni trīs miljoni eiro, taču konkrētās zāles atzītas par pārāk dārgām, neraugoties uz to, ka tās glābj pacientu dzīvības.

Mares dzīvības glābšanai nepieciešamais medikaments tika iegādāts brīvajā tirgū. Zāles ir dārgas, to cena konfidenciāla. Un tās, visticamāk, būs jālieto visu mūžu. Medikaments šūnu līmenī novērš bojājumus, aptur cistiskās fibrozes postošo ietekmi uz veselību, pagarina mūžu. Taču Marei par ziedotāju līdzekļiem iegādāto zāļu pietiek vēl tikai trīs nedēļām.

Cistiskās fibrozes biedrība ir neizpratnē, jo pagājušajā gadā nolemts kompensēt dārgas iepriekšējās paaudzes zāles. Nacionālais veselības dienests gan norāda, ka pašlaik notiekot sarunas ar ražotāju, lai panāktu medikamenta cenas samazinājumu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu