Enerģētikas nozare strauji aug – būs nepieciešams vēl vairāk nozares speciālistu, uzsver eksperts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Viens no programmas “Nākotnes enerģētikas līderi Latvijā” dalībniekiem Fēlikss Zajecs
Viens no programmas “Nākotnes enerģētikas līderi Latvijā” dalībniekiem Fēlikss Zajecs Foto: Valdis Skudre

Fēlikss Zajecs ir viens no programmas “Nākotnes enerģētikas līderi Latvijā” dalībniekiem, un viņa ikdiena ir saistīta ar elektromobilitātes attīstību Latvijā. Viņš neapstājas pie sasniegtā un turpina pilnveidot savas zināšanas un kompetenci, piedaloties starptautiskos pasākumos un vietējos projektos. Šogad Fēlikss ir iesaistījies arī AS “Latvenergo” rīkotajā skolēnu erudīcijas konkursā “FIZMIX Eksperiments” kā iedvesmotājs un elektromobilitātes eksperts, lai sniegtu jauniešiem ieskatu strauji augošajā nākotnes enerģijas nozarē, kurā patlaban un arī tuvākajā nākotnē būs vajadzīgi jauni profesionāļi.

Interese par enerģētiku jau skolas laikā

Fēlikss ir sertificēts elektroietaišu izbūves darbu vadītājs un Baltijas elektrotransporta uzlādes tīkla funkcijas vecākais projektu vadītājs AS “Latvenergo”. Ikdienā viņš veic potenciālo uzlādes vietu izpēti, uzrunā sadarbības partnerus, konsultē un piedalās dažādās ar elektromobilitāti saistītās aktivitātēs. Viņš bija viens no pirmajiem, kas Latvijā uzstādīja elektroauto ātrās uzlādes stacijas. “Elektromoblitāti sāku pētīt 2015. gadā, rakstot maģistra darbu.

Mans vērienīgākais projekts bija piegādāt, uzstādīt un uzturēt 69 ātrās uzlādes stacijas Latvijas teritorijā, un tobrīd tas bija viens no visievērojamākajiem projektiem šajā jomā Latvijā. Projektu īstenoja Ceļu satiksmes drošības direkcija,” stāsta Fēlikss. To, ka savu karjeru vēlas saistīt ar enerģētiku, viņš zinājis jau vidusskolā. Fēliksam bija iespēja doties līdzi māsai Mg.sc.ing Marinai Kižlo, zinātniskā doktora grāda kandidātei enerģētikā un elektrotehnikā, uz konferenci “World Non-Grid-Connected Wind Power and Energy Conference”, kas norisinājās 2009. gadā un bija veltīta vēja enerģijas un enerģētikas jautājumiem.

Konferencē bija iespēja iepazīties ar ASV, Indijas, Ķīnas un citu valstu enerģētikas organizāciju un asociāciju pārstāvjiem. Tas viņam sniedza lielu iedvesmu un interesi, un, kad Fēlikss absolvēja Jūrmalas Valsts ģimnāziju, viņš iestājās Rīgas Tehniskās universitātes Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē.

Viens no enerģētikas līderiem Latvijā

Fēlikss jau otro gadu iesaistās programmā “Nākotnes enerģētikas līderi Latvijā”, kas ir Pasaules Enerģijas padomes Latvijas Nacionālās komitejas iniciētā kompetences stiprināšanas programma. Tā palīdz esošajiem un topošajiem enerģētikas ekspertiem risināt nākotnes enerģijas izaicinājums un informēt sabiedrību par enerģētikas jautājumiem. Fēlikss pieteicies programmai, jo vēlējies spert soli tālāk profesionālajā karjerā, veidot jaunus kontaktus, paplašināt savas zināšanas un redzesloku, kā arī iesaistīties valstiski nozīmīgu jautājumu risināšanā.

Programmā ir vairāki virzieni – trilemma, brīvais projekts un redzamība. Dalībnieki pēc savām vēlmēm un iespējām iesaistās vienā vai vairākos virzienos, kur katram no tiem ir savs uzdevums. Fēliksa grupa šobrīd strādā pie metodoloģijas uzlabošanas, lai ar dažādiem kritērijiem varētu veiksmīgāk salīdzināt Baltijas valstis. Fēlikss aicina ikvienu jauno profesionāli pieteikties nākamajā programmas uzsaukumā.

“Man ir grūti iztēloties sevi citā sfērā – vēlos darboties ar jaunākajām tehnoloģijām un attīstīties enerģētikas nozarē. Domājot par nākotni, vēlos iesaistīties tās izaicinājumu risināšanā arī globāli,” atzīst Fēlikss.

Būs nepieciešams vēl vairāk nozares speciālistu

Fēlikss, balstoties uz pētījumos iegūtiem datiem, novērojis, ka arvien vairāk cilvēku Latvijā sliecas par labu elektroauto, turklāt šāda tendence manāma jaunu cilvēku vidū. Enerģētikas nozare ir strauji augoša, un inovācijas var tikt ieviestas vien dažu gadu laikā. Palielinoties pieprasījumam pēc elektromobilitātes risinājumiem, pieaugs pieprasījums pēc nozares speciālistiem – tā uzskata speciālists, un to apstiprina arī Ekonomikas ministrijas darba tirgus prognozes.

Tādēļ Fēlikss aicina jauniešus iesaistīties eksakto zinātņu izzinošos pasākumos, konkursos, piemēram, “FIZMIX Eksperiments”, kā arī doties “Ēnu dienā”, lai iepazītu gan inženiertehnisko, gan enerģētikas nozari, kas var būt jauniešu nākotnes darba vieta.

“Tehniskās zināšanas neaprobežojas tikai ar noteiktām profesijām. Pat tad, ja jums ir vēlme veidot karjeru pavisam citā nozarē, iesaku mēģināt izprast fiziku un citas eksaktās zinātnes, jo tās attīsta domāšanu, spēju pieņemt lēmumus un rast efektīvākos risinājumus, paredzēt iespējamās sekas un veikt secinājumus. Šādas prasmes noder jebkurā profesijā,” uzskata Fēlikss Zajecs.

Raksts tapis sadarbībā ar erudīcijas konkursu “FIZMIX Eksperiments".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu