Cīņā par varu Sudānā nogalināti 200 cilvēki un ievainoti 1800; uzbrukumu piedzīvojis ES vēstnieks

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Sudānā kaujās starp armiju un ietekmīgu paramiilitāro grupējumu ir nogalināti apmēram 200 cilvēku un ievainoti 1800.

Trīs dienas ilgušajās kaujās arī nodarīti postījumi slimnīcām un pirmdien bija traucēta medicīniskās palīdzības sniegšana.

ANO misijas Sudānā vadītājs Folkers Pertess paziņoja ANO Drošības padomes sanāksmei aiz slēgtām durvīm, ka kaujās ir nogalināti vismaz 185 cilvēki, bet ievainoti aptuveni 1800.

"Tā ir ļoti nestabila situācija, tāpēc ir ļoti grūti pateikt, kā mainās [spēku] līdzsvars," Pertess pēc sanāksmes sacīja reportieriem.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs pirmdien aicināja Sudānas karojošās puses "nekavējoties izbeigt karadarbību" un brīdināja, ka tālāka eskalācija "var būt postoša valstij un reģionam".

Pēdējo mēnešu laikā ir pieaudzis saspīlējums starp Sudānas armiju un Ātrā atbalsta spēkiem saistībā ar nespēju vienoties, vai paramilitāro vienību integrēt valsts armijā un kam vajadzētu procesu uzraudzīt. Spēku apvienošana ir nozīmīgs nosacījums neparakstītajā Sudānas pārejas administrācijas līgumā.

Cīņa par varu starp Sudānas armijas vadītāju Abdelfatahu al Burhanu un viņa vietnieku, Ātrā atbalsta spēku komandieri Mohamedu Hamdanu Daglo sestdien izvērtās nāvējošā vardarbībā.

Abas Sudānas karojošās puses paziņojušas, ka kontrolē stratēģiski nozīmīgas vietas galvaspilsētā Hartūmā un citur valstī, bet šos apgalvojumus nav bijis iespējams apstiprināt.

Analītiķi uzskata, ka Hartūmā notiekošās kaujas ir bez precedenta un var ieilgt, neraugoties uz reģionāliem un globāliem aicinājumiem uz pamieru.

Pirmdien Hartūmā notika uzbrukums Eiropas Savienības (ES) vēstniekam Sudānā Aidanam O'Haram, paziņoja ES Augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzeps Borels.

"Diplomātisko telpu un personāla drošība ir Sudānas varas iestāžu atbildība un pienākums atbilstoši starptautiskajām tiesībām," sacīja Borels.

Uzbrukums 58 gadus vecajam vēstniekam notika viņa dzīvesvietā. ES preses sekretāre Nabila Masrali paziņoja, ka O'Hara pēc uzbrukuma jūtas labi.

"Personāla drošība ir mūsu prioritāte. ES delegācija netika evakuēta. Drošības pasākumi tiek izvērtēti," sacīja Nasrali.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu