"Vesela mēnešalga jāatdod par dalību tirdziņā!" Sola pārskatīt dalības maksu amatniekiem Dziesmu svētku tirdziņos (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas ražotāju, dizaineru un amatnieku tirgus Vērmanes dārzā.
Latvijas ražotāju, dizaineru un amatnieku tirgus Vērmanes dārzā. Foto: Zane Bitere/LETA

Pēc asām diskusijām Saeimas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas sēdē Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) sola pārskatīt dalības maksu amatniekiem Dziesmu svētku tirdziņos.

LNKC piedāvājums paredz, ka Vērmanes dārzā par 3×3 metru telti jāmaksā 121 eiro dienā. Bet tirdziņš ilgst astoņas dienas, tātad tie kopā ir 968 eiro. Sēdē amatnieki pauda neizpratni par to, kā veidojas cena - 121 eiro dienā.

LNKC skaidroja, ka dalības maksa aprēķināta, pamatojoties uz iepriekšējo Dziesmu svētku bāzes, piemērojot inflācijas koeficientu un pakalpojuma sniedzēja sadārdzinājumu procentus - apsardzes pakalpojumu, atkritumu izvešanas, uzkopšanas izmaksu pieaugumu. Piemēram, apsardzes pakalpojumu izmaksas esot dubultojušās - 2018.gadā tie bija 15 eiro stundā, šogad tie ir 27 eiro stundā.

Uz šo brīdi dalībai tirdziņam Vērmanes dārzā ir pieteikušies 140 amatnieki. Tomēr, kā komisijā norādīja amatnieki, ir pieteikušies arī amatnieki, kas tādu dalības maksu nevar samaksāt, tāpēc pieļauj, ka vismaz viena trešā daļa savu dalību atsaukšot.

Arī komisijas deputāti uzsvēra, ka nav skaidrs, kā veidojusies izmaksu tāme. Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas priekšsēdētājs Artūrs Butāns (NA) norādīja, ka neredz pamatojumu konkrētajai dalības maksai. Deputāta vērtējumā, šāda maksa nozīmēšot, ka amatnieks maksā par citas nozares inflāciju.

Jānis Grasbergs (NA) uzskata, ka ir dīvaini, ka kultūras programma tiek iekļauta izdevumu pozīcijā, kas pēc būtības nav saistīta ar tirdzniecību. Deputāta ieskatā, lai piedalītos tirdziņā, nevar būt kritērijs, cik amatnieks var samaksāt, bet gan būtu jāvērtē mākslinieciskā vērtība.

LNKC akcentēja, ka nevar nodrošināt tik lielu apmeklētāju skaitu, kas ir aptuveni 5000 apmeklētāju dienā, bez kultūras programmas. Tāpat LNKC uzsvēra, ka primārais Dziesmu svētku pasākums ir kultūras programma, ne tirdziņi. Konkrēti Vērmanes dārza programmas izmaksas ir 250 000 eiro, bet ar amatnieku maksājumu netiks nosegtas visas izmaksas.

Arī deputāts Arnolds Jātnieks (NA) norādīja, ka nav pilnībā skaidra aprēķinu veikšanas kārtība. Viņa ieskatā, visi uzņēmēji ir nodokļu maksātāji, kuri maksā arī par Dziesmu svētku rīkošanu.

Ja sēdes laikā LNKC pārstāvji norādīja, ka dalības maksa nemainīsies, tad sēdes beigās solīja nedēļas laikā nākt klajā ar citu piedāvājumu, vienlaikus uzsverot, ka dalības maksa noteikti nebūs mazāka kā 2018.gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu