Ceturtdien notiek pikets, lai panāktu Ogres mēra Helmaņa atstādināšanu no amata

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis Foto: Evija Trifanova/LETA

Ceturtdien, 20. aprīlī, plkst.8.30 pie Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) galvenās ēkas sākusies protesta akcija, kuras dalībnieki prasīs atstādināt no amata Ogres novada domes priekšsēdētāju Egilu Helmani (NA), informēja "Sabiedrība par atklātību - Delna" direktore Inese Tauriņa.

Piketā "Demokrātija ir daudz trauslāka nekā porcelāns" pulcē pilsoniskās sabiedrības organizācijas un aicināti "visi, kam rūp Latvijas demokrātija".

Protesta dalībnieki aicina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Sprindžuku (AS) izvērtēt pēc būtības Helmaņa darba tiesiskumu un atbilstību labas pārvaldības principiem, kā arī uzstāj, lai VARAM pārtrauc Ogres mēra izrēķināšanos ar Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbiniekiem.

Pašvaldību likuma 69. pants nosaka, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs ar motivētu rīkojumu var atstādināt domes priekšsēdētāju no amata pienākumu pildīšanas, ja domes priekšsēdētājs nepilda vai pārkāpj ārējos normatīvos aktus vai nepilda tiesas spriedumus.

Piketa organizatori vērtē, ka Ogres mērs Helmanis ir nepamatoti iejaucies Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbā, uzspiežot muzejam organizēt sankcijām pakļautā Putina oligarham Pjotram Avenam piederošo porcelāna izstādi, tādējādi cenšoties normalizēt šo personu Ukrainas kara apstākļos.

Kā vērtē protesta akcijas rīkotāji, pēc tam pret muzeja darbiniekiem tiek izmantotas mobinga un bosinga metodes, kas parādās arī publiskajā komunikācijā. Muzeja darbinieki par tām ir ziņojuši Valsts darba inspekcijai un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Ogres mēram ir jārīkojas kā krietnam saimniekam, un lēmumiem attiecībā uz muzeju bija jābūt pieņemtiem tiesiskā un demokrātiskā procesā, nevis pēc kaimiņvalsts diktatūras labākajiem paraugiem. Iebiedēšana kā metode nav pieļaujama demokrātiskā sabiedrībā. Muzeja gadījums ir vienīgais, kas pagaidām ir kļuvis sabiedrībai zināms, jo darbinieki ir uzdrīkstējušies par to publiski runāt, norāda Tauriņa.

"Trīs mēnešu laikā Latvijas sabiedrības acu priekšā situācija ir dramatiski pasliktinājusies, tomēr valsts augstākās amatpersonas ir izvēlējušās nereaģēt un līdz ar to pieļaut Ogres mēra tālāku izrēķināšanos ar Ogres muzeja darbiniekiem. Par to liecina arī atklātās vēstules valsts augstākajām amatpersonām, ko parakstīja vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāji un organizācijas, neskatīšana pēc būtības un tās "futbolēšana" starp ministrijām. Ogres Vēstures un mākslas muzeja vadītāja un vairākas darbinieces spiediena rezultātā nolēmušas atstāt amatu, tādēļ muzeja darbība ir apdraudēta," turpina Tauriņa.

Kā vēstīts, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) situācija Ogrē "nav pieņemama", un premjers aicinās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Sprindžuku izskatīt šo lietu pēc būtības.

"Mēs esam demokrātiska valsts, un demokrātiskās valstīs ir zināma lietu secība un lietas, kuras var un kurām vajag notikt, un ir arī tādas, kas nav vēlamais virziens," tā uz jautājumu par notikumiem starp Ogres pašvaldību un Ogres muzeju pirmdien atbildēja Kariņš.

Savukārt Nacionālās apvienības (NA) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jurģis Klotiņš uzskata, ka tas ir samilzis konflikts starp Ogres novada priekšsēdētāju Helmani un Ogres muzeja vadītāju, kam nav izdevies rast risinājumu. "Šādiem konfliktiem nevajadzētu rasties pašvaldībās, un katrai iesaistītajai pusei ir paškritiski jāizvērtē sava līdzšinējā rīcība, nostāja un jāsaskata savas kļūdas," sacīja Klotiņš.

Jau vēstīts, ka jau dažus mēnešus izveidojies konflikts starp Ogres pašvaldības un Ogres muzeja pārstāvjiem.

Pirmdien, 17.aprīlī, īsi pirms Ogres novada domes ārkārtas sēdes, kurā bija plānots lemt par Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktores direktores Evijas Smiltnieces atstādināšanu no amata uz laiku, viņa pašvaldībai uzteikusi darbu, aģentūru LETA informēja direktore.

Kā vēstīts, tiesībsargs, vērtējot Ogres novada pašvaldības lēmumu februārī aizliegt "Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrībai" plānoto sapulci, kuras mērķis bija paust atbalstu Ogres vēstures un mākslas muzejam un tā darbiniekiem, secinājis, ka pastāv pamatotas bažas par veidu, kādā Ogres pašvaldība ierobežo iedzīvotāju pulcēšanās brīvību.

"Progresīvo" Saeimas frakcija aicinājusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Sprindžukuno amata atstādināt Ogres novada domes priekšsēdētāju Helmani.

Intervijā Latvijas Radio Sprindžuks iepriekš vērtēja, ka situācija Ogrē ir dīvaina un "kaut kas nav īsti kārtībā", ja reiz konfliktsituācija turpinās tik ilgu laiku, tomēr viņš nesaskata pamatu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai iejaukties šādu lokālu jautājumu risināšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu