FOTO ⟩ Pie VARAM aptuveni 80 cilvēku prasa atlaist Ogres mēru Helmani (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pie Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas notiek pikets par Ogres mēra Egila Helmaņa atstādināšanu.
Pie Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas notiek pikets par Ogres mēra Egila Helmaņa atstādināšanu. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ceturtdienas rītā aptuveni 80 cilvēku, tajā skaitā Latvijas muzeju biedrības pārstāvji, kultūras darbinieki, partiju "Par!" un "Progresīvie" biedri, pulcējušies pie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), prasot atlaist Ogres mēru Egilu Helmani (NA).

Kā novērots, pasākuma dalībniekus uzrunāja "Delnas" direktore Inese Tauriņa, domnīcas "Providus" direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka.

Viņa uzsvēra, ka tas nav stāsts tikai par Ogri, bet visu Latviju.

"Cilvēks uzskata, ka viņam viss ir atļauts, ka viņam ir atļauts pazemot un vajāt cilvēkus, kas no viņa ir atkarīgi, būvēt savu mazo diktatūru Latvijas centrā," sacīja Kažoka.

Viņa pauda, ka šis ir stāsts par Latviju, kur nevienam nav jābaidās izgaismot Vladimira Putina ietekmi, tādēļ protesta dalībnieki ir pulcējušies pie VARAM.

Protesta dalībnieki skandēja saukļus "Atlaist Helmani!", "Avena nauda ir Helmaņa alga!", "Nost ar mobingu!" un citus. Dalībnieki rokas turēja plakātus ar dažādiem saukļiem, piemēram, "Terors muzeja reorganizācijas aizsegā", "Muzeja mobingam nē!", "Melnais bruņinieks, uzveic Ogres muzeju", "Māri, laiks 69. pantam", "Pašvaldības funkciju autonomija nav visatļautība" un citi.

Pie protestētājiem bija iznācis arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS).

Ministrs paudis, ka demokrātija nav viena diena četros gados, bet tā ir katru dienu. Sprindžuks atzina, ka uz viņu gulstas liela juridiskā atbildība un sabiedrības spiediens.

Sprindžuks vakar parakstījis darba uzdevumu, kurā licis Ogres novada pašvaldībai līdz 30. aprīlim sniegt paskaidrojumus par Ogres novada muzeja direktores un darbinieka atstādināšanu.

Kad tiks saņemta pašvaldība atbilde, ministrs vērtēs situāciju un ar to iepazīstinās Ministru prezidentu un valdību.

Pēc plkst. 9 pasākuma dalībnieki sāka pamazām izklīst.

Kā ziņots, piketa "Demokrātija ir daudz trauslāka nekā porcelāns" organizatori aicina Sprindžuku pēc būtības izvērtēt Helmaņa darba tiesiskumu un atbilstību labas pārvaldības principiem, kā arī uzstāj, lai VARAM pārtrauc Ogres mēra izrēķināšanos ar Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbiniekiem.

Jau dažus mēnešus izveidojies konflikts starp Ogres pašvaldības un Ogres muzeja pārstāvjiem.

Pirmdien, 17. aprīlī, īsi pirms Ogres novada domes ārkārtas sēdes, kurā bija plānots lemt par Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktores direktores Evijas Smiltnieces atstādināšanu no amata uz laiku, viņa pašvaldībai uzteikusi darbu, informēja direktore.

Tiesībsargs, vērtējot Ogres novada pašvaldības lēmumu februārī aizliegt "Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrībai" plānoto sapulci, kuras mērķis bija paust atbalstu Ogres vēstures un mākslas muzejam un tā darbiniekiem, secinājis, ka pastāv pamatotas bažas par veidu, kādā Ogres pašvaldība ierobežo iedzīvotāju pulcēšanās brīvību.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu