Latvijas bērnu adoptētājiem ārvalstīs būs jābūt laulātiem atbilstoši Satversmei (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Saeimas vairākums šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, pēc Saeimas deputāta Aleksandra Kiršteina (NA) priekšlikuma nosakot, ka Latvijas bērnu adoptētājiem ārvalstīs būs jābūt laulātiem atbilstoši Satversmei.

Izmaiņas veiktas ne tikai saistībā ar adopciju uz ārvalstīm, bet arī par ģimeniskas vides saskaņošanu ar laulības definīciju, kāda noteikta Satversmē.

Likumā nolemts, ka bērnu var adoptēt uz ārvalsti, ja bāriņtiesa, kas lēmusi par ārpusģimenes aprūpi, saņem Ārvalstu adopcijas komisijas atzinumu, kurā ietverts secinājums, ka adoptētāji ir laulātie Latvijas Satversmes 110.panta izpratnē, ka adopcijas process uz ārvalsti atbilst šajā likumā noteiktajiem bērna tiesību aizsardzības principiem un bērna labākajām interesēm.

Tāpat noteikts, ka ģimenisku vidi definēt kā apstākļu un priekšnosacījumu kopumu, bērnam dzīvojot savā bioloģiskajā ģimenē, bet, ja tas nav iespējams, - aizbildņa ģimenē, audžuģimenē vai adoptētāja ģimenē, kas atbilst Latvijas Satversmes 110.panta un Civillikuma 35.panta izpratnei.

Satversmes 110.pantā noteikts, ka "Valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Valsts īpaši palīdz bērniem invalīdiem, bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības.".

Civillikuma 35.pantā ir noteiks, ka ir aizliegta laulība radiniekiem taisnā līnijā, brāļiem ar māsām, pusbrāļiem ar pusmāsām un starp viena dzimuma personām.

Partija "Progresīvie" savā "Twitter" kontā pauž vērtējumu, ka Saeimas vairākums tikko atbalstījis "klaji homofobisko" Kiršteina priekšlikumu un ka "diemžēl 14.Saeima turpina Latviju vest orbānisma virzienā".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu