Kāpēc uzsprāga "SpaceX" raķete? Sākta izmeklēšana (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Ceturtdien pēc sākotnēji veiksmīgas pacelšanās uzsprāga “SpaceX” raķete “Starship”. Tas bija pirmais visu laiku lielākās raķetes izmēģinājums – viens no soļiem ceļā uz Marsu. Kas īsti nogāja greizi?

Raķete uzsprāga brīdī, kad dzinējam bija jāatdalās no pārējās raķetes un jānolaižas atpakaļ uz zemes. Nu sākta izmeklēšana, kuras laikā “SpaceX” lidojumi būs apturēti.

Ilgi gaidītais testa lidojums reprezentēja nozīmīgu soli pretī gaidāmajai cilvēka izkāpšanai uz Mēness un vēlāk uz Marsa. Tomēr “SpaceX” dibinātājs Īlons Masks pirms lidojuma atzina, ka pastāv 50% liela iespēja, ka tas neizdosies.

NASA administrators Bils Nelsons gan visu notikušo redz gaišākos toņos un apsveic “SpaceX” ar sasniegumiem.

“Apsveicu “SpaceX” par “Starship” pirmo integrēto lidojuma testu. Katrs lielais sasniegums vēsturē ir nācis ar zināmu un aprēķinātu risku, jo liels risks nozīmē lielu balvu. Ar nepacietību gaidu, ko “SpaceX” no tā visa iemācīsies,” mikroblogošanas vietnē “Twitter” rakstīja Nelsons.

VIDEO: "STARSHIP" PACEĻAS GAISĀ UN UZSPRĀGST

“Starship” raķete reiz būs viens no lielākajiem transportlīdzekļiem kosmosā, ar kuru varēs pārvadāt kā astronautus, tā kravu. Tiesa, pirms tam jātiek skaidrībā, kas šoreiz nogāja greizi, un jālabo kļūmes.

Pacelšanās laikā bija redzams, ka trīs no 33 raķetes dzinējiem nedarbojas, kas gan nav nekas neparasts. Lai raķete veiksmīgi sasniegtu orbītu pietiek ar 31 dzinēju.

Lai nu kā, vakardienas tests “SpaceX” komandai ļāva pārbaudīt vairākas sistēmas darbībā, tāpēc to gluži par galīgu neveiksmi uzskatīt nevar. No kļūdām jāmācās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu