Reaģējot uz Ķīnas militārās ietekmes pieaugumu, Austrālija reformē aizsardzības jomu

TVNET/LETA/AFP/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Austrālijas aizsardzības ministrs Ričards Mārlss
Austrālijas aizsardzības ministrs Ričards Mārlss Foto: AFP/SCANPIX

Austrālija pirmdien paziņojusi par pēdējās desmitgadēs lielākajām reformām aizsardzībā. Austrālijai ir jātērē vairāk naudas aizsardzībai, pašai jāražo munīcija un jāattīsta spēja uzbrukt mērķiem lielākā attālumā, jo Ķīnas militārās ietekmes palielināšanās apdraud reģionālo drošību, teikts Austrālijas Aizsardzības ministrijas pārskatā.

"Šodien pirmo reizi 35 gadu laikā mēs pārstrādājam Austrālijas aizsardzības spēku misiju," paziņoja Austrālijas aizsardzības ministrs Ričards Mārlss, norādot, ka Austrālijai gaisā, jūrā un internetā jāspēj atturēt ienaidnieki vēl pirms tie sasnieguši tās krastus.

Ilgi gaidītajā Aizsardzības ministrijas stratēģiskajā pārskatā teikts, ka Pekinas militārās ietekmes palielināšana šobrīd ir vērienīgākā starp visām valstīm kopš Otrā pasaules kara.

"Šī palielināšanās notiek bez caurspīdīguma vai pārliecības par Ķīnas stratēģisko nodomu Indijas un Klusā okeāna reģionā," teikts pārskatā.

"Ķīnas apgalvojumi par suverenitāti pār Dienvidķīnas jūru apdraud globālo uz noteikumiem balstīto kārtību Indijas un Klusā okeāna reģionā tādā veidā, kas negatīvi ietekmē Austrālijas nacionālās intereses," norādīts dokumentā.

Austrālija jau ir paziņojusi par galveno instrumentu savā jaunajā stratēģijā - ar kodolenerģiju darbināmu zemūdeņu izstrādi.

Aizsardzības ministrijas pārskatā atbalstīta tā dēvētā alianse AUKUS starp Austrāliju, ASV un Lielbritāniju. Alianse martā paziņoja, ka nolemts izveidot Austrālijas floti no astoņām zemūdenēm, ko darbinātu ASV kodoltehnoloģija.

Austrālijas premjerministrs Entonijs Albanīzs sacīja, ka valdība pasūtīja pārskatu, lai novērtētu, vai Austrālijai ir nepieciešamās aizsardzības spējas, lai aizstāvētu sevi pašreizējā stratēģiskajā vidē.

"Mēs atbalstām pārskatā izklāstīto stratēģisko virzienu un galvenos secinājumus, kas stiprinās mūsu nacionālo drošību un nodrošinās mūsu gatavību nākotnes izaicinājumiem," paziņoja premjers.

Viņš sacīja, ka tas ir nozīmīgākais un visaptverošākais pārskats kopš Otrā pasaules kara.

"Tas parāda, ka pasaulē, kurā izaicinājumi mūsu nacionālajai drošībai vienmēr mainās, mēs nevaram paļauties uz veciem pieņēmumiem," piebilda premjers.

Slepenā pārskata publiskajā versijā Austrālijas valdībai ieteikts atvēlēt aizsardzībai vairāk nekā pašreizējos 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), uzlabot Austrālijas armijas spējas precīzi uzbrukt mērķiem no lielāka attāluma un ražot munīciju iekšzemē.

Ieteikts arī uzlabot armijas spēju darboties no Austrālijas ziemeļu bāzēm un padziļināt sadarbību aizsardzības jomā ar galvenajiem partneriem Indijas un Klusā okeāna reģionā, tai skaitā Indiju un Japānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu