Video ⟩ Vāc parakstus ukraiņu dziesmas iekļaušanai Dziesmu svētkos (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Lai izrādītu cieņu tiem, kuri krīt karā Ukrainā, sabiedrības iniciatīvu platformā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par ukraiņu dziesmas, kura ne vienu reizi vien ir izskanējusi arī Latvijā, iekļaušanu Dziesmu un deju svētkos. Iniciatīva šobrīd ir savākusi pusi no nepieciešamajiem 10 000 parakstiem, vēsta LTV.

Runa ir par dziesmu, kuru pasaulē jau izpildījuši daudzi mūziķi, arī Latvijas, tādējādi paužot atbalstu Ukrainā notiekošajam. To arī dēvē par ukraiņu tautas lūgšanas dziesmu.

Dziesma "Ой у лузі червона калина" ukraiņu dziedātāju izpildījumā:

Taču Dziesmu svētku rīkotāji pagaidām nevar solīt, ka ukraiņu pretošanās dziesma varētu izskanēt svētku lielkoncertā. Tai pašā laikā tiek izvērtēts, kā ar cieņu atbalstīt Ukrainas tautu laikā, kad Latvijā tiks svinēti Dziesmu un deju svētki.

Iniciatīvas autors ir korists Andrievs Niedra. Viņš paudis, ka "nevar gavilēt brīdī, kad teju kaimiņos karā krīt cilvēki". Tā arī esot bijusi motivācija sākt parakstu vākšanu dziesmas iekļaušanai Dziesmu svētku repertuārā.

Dziesma "Ой у лузі червона калина" tiek izdziedāta Viļņā (Lietuvā):

Niedra atzina: "Koris latviešiem, manuprāt, ir dārgākais, kas ir, un pasaulē tas drausmīgākais, kas ir, tas karš Ukrainā, un tanī brīdī, kad mēs jūlija sākumā dziedāsim estrādē, tanī brīdī tas karš Ukrainā blakus turpināsies, tanī brīdī, kad mēs gavilēsim priekā, kaut kur tanī brīdi Ukrainas ierakumos kritīs kāds no Ukrainas varoņiem."

Nacionālais kultūras centrs vēl lemj, vai iekļaus konkrēto ukraiņu dziesmu kādā no svētku koncertiem.

Jau ziņots, ka XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam. Svētku galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja.

Dziesmu svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC), kas ir Kultūras ministrijas (KM) padotībā esoša valsts iestāde.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu