5 patiešām iespaidīgas apskates vietas Antālijā un tās apkaimē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: everst/Shutterstock

Vareni kanjoni, gleznaini ezeri, noslēpumainas seno pilsētu drupas, mūsdienīgi atrakciju parki un ieliņas, kur joprojām jaušams senās Osmaņu impērijas gars - to visu var redzēt un piedzīvot, dodoties atvaļinājumā uz Turcijas pilsētu Antāliju, kur saule spīd 300 dienas gadā un peldēšanās sezona ilgst no maija līdz pat novembrim. Izvēloties atpūtai šo kūrortu, nošausi divus zaķus ar vienu šāvienu, apvienojot laiskošanos Antālijas slavenajās pludmalēs ar interesantām ekskursijām.

Neskatoties uz stereotipiem, ka Turcija atpūtniekiem piedāvā tikai “viss iekļauts” tipa atpūtu ar zvilnēšanu pie viesnīcas baseina vai pludmalē, šī valsts sniedz arī lieliskas iespējas apvienot pludmales brīvdienas ar interesantu apskates vietu apmeklēšanu. Lai tu zinātu, kur meklēt piedzīvojumus, sadarbībā ar “Novatours” ieteiksim iespaidīgākos un fotogēniskākos karstos punktus Antālijā un tās apkaimē

Augstākais kalnu kanjons Turcijā

Uz Turcijas augstāko (400 metri virs jūras līmeņa) un vienlaikus "instagramīgāko" kanjonu - Tazi kanjonu, kas atrodas Köprülü nacionālajā parkā, aptuveni divu stundu braucienā no Antālijas, - ir jādodas ne tikai pēc satriecošām fotogrāfijām, bet arī lai izbaudītu šīs vietas maģisko noskaņu un pabūtu vienatnē ar sevi. Varenā ainava ļaus tev nonākt citā realitātē, pārstāt domāt par ikdienas rūpēm un sajust savu pirmatnējo, brīvo garu.

Foto: Dmytro Buianskyi/Shutterstock

Lai paspētu izstaigāties, izbaudot neticamo dabu un izsmaržojot ciedru, egļu un subtropu ziedu reibinošo aromātu buķeti, šīs vietas apmeklējumam jāieplāno vismaz pāris stundas. Pēc pastaigas meža brīvdabas kafejnīcā varēsi iedzert gardu tēju, piekožot turku izslavēto gozleme pīrāgu.

Turcijas dziļākais ezers

Saldas ezera īpašo atmosfēru nav iespējams aprakstīt pāris vārdos – tā ir jāizbauda pašam. Šis krātera ezers, kurš ir divu stundu brauciena attālumā no Antālijas, ir dziļākais Turcijā (184 metri). Tas atrodas 1193 metru augstumā virs jūras līmeņa, un tā platība ir 4370 hektāri. Tirkīzzilā ūdens un sniegbalto krastu dēļ šo vietu bieži mēdz dēvēt par "turku Maldīvām".

Un līdzība tiešām ir vērā ņemama, izņemot to, ka Saldas ezerā, atšķirībā no Maldīvām, nav iespējama relaksējoša pelde, vien pabradāšana pa mālaino krastu. Bet te var ļauties cita veida izklaidēm - uzziest ķermenim ar magniju piesātinātus ārstnieciskos mālus, pasēdēt krastā, baudot skaisto skatu, līdz tie nožūst, un pēc tam nomazgāties āra dušā.

Skatoties uz apkārtnes fantastiskajām ainavām, peldēšana pat īsti nav prātā - gribas pastaigāties pa smilšaino, tuksneša ainavai līdzīgo ezera krastu, ar telefona kameras aci kāri tverot ezera un tā kalnainās, priežu mežiem klātās apkārtnes senatnīgo skaistumu.

Ja vēlies izjust civilizācijas pagaidām vēl pārlieku neskartā ezera īpašo skaistumu, iesakām pasteigties, jo, kaut gan no infrastruktūras šeit pagaidām ir tikai dušas un pāris kafejnīcas, vietējām varas iestādēm ir tālejoši Saldas ezera apkaimes attīstības plāni.

Atrakciju parks “The Land of Legends”

Ja vēlies ne vien uzņemt skaistas fotogrāfijas, bet arī izklaidēties uz pilnu jaudu, tad noteikti dodies uz Turcijas lielāko atrakciju parku “The Land of Legends”, kurš tika atklāts 2016. gadā un atrodas vien pusstundas braucienā no Antālijas.

Te 63 000 hektāru platībā ir peldbaseini pieaugušajiem un bērniem ar vairāk nekā 70 slidkalniņiem, desmitiem ūdens atrakciju, sērfošanas baseins, milzīgs akvārijs ar dažādu jūras dzīvi, pludmale ar baltām smiltīm un palmām, jūras baseins, dzīvnieku parks ar delfīniem un valzirgiem, pingvīniem un belugu, ekstrēmas zemes atrakcijas, 5D kino, restorāni un bāri, veselības centri, kā arī pasaulslavenu zīmolu veikali, kas iepriecēs šopoholiķus.

“Gladiatoru pilsēta” - Kibira

Apmeklēšanas vērta vieta netālu no Saldas ezera, ir senā Kibiras pilsēta Turcijas Burduras provincē, ko mēdz dēvēt arī par “gladiatoru pilsētu”. 2300 gadus vecā pilsēta atrodas kadiķu un ciedru mežu ielenkumā, 1350 metru augstumā virs jūras līmeņa. Atrodoties šeit, iespējams aizceļot tālā pagātnē, pārceļoties uz III gadsimtu pirms mūsu ēras - uz laiku, kad pilsēta tika dibināta.

Kopš 2006. gada šeit notiek arheoloģiskie izrakumi. Senās pilsētas drupas, kas kontrastē ar apkārtējās dabas skaistumu, piešķir šai vietai unikālu šarmu un piederības sajūtu kādam lielam noslēpumam.

Pēc arheologu teiktā, Romas impērijas laikā Kibira bijusi gladiatoru cīņu vieta. Šobrīd apskatei ir pieejams Kibiras ietilpīgais stadions, kas celts pēc romiešu un bizantiešu arhitektūras tradīcijām, odeons (parlaments) ar unikālu Medūzas Gorgonas mozaīku, amfiteātris, agora (tirdzniecības laukums), strūklaka un ūdensapgādes sistēma. No Kibiras augstākā punkta paveras elpu aizraujoša pilsētas panorāma, tādēļ šī ir apmeklētāju iecienīta vieta pašbilžu uzņemšanai.

Antālijas maģiskā vecpilsēta

Vēl viena vieta, kuras šarmam nav iespējams pretoties, atrodas pašā pilsētas sirdī – tā ir Antālijas vecpilsēta Kaleiči. Senais pilsētas kvartāls, kas datēts ar Romas impērijas laiku, atrodas ostas teritorijā un ir apjozts ar vareniem aizsargmūriem – tulkojumā Kaleiči nozīmē “pils iekšpusē”. Šī vieta var lepoties ar senu vēsturi, kura sniedzas pat 2200 gadu senā pagātnē. Te manāma gan grieķu, gan romiešu, gan bizantiešu, selčuku turku un visbeidzot osmaņu klātbūtne.

Kaleiči ir daudz ko redzēt – senās mošejas, baznīcas, vēsturiskās pirtis (hamāmi), mīlīgas mājiņas, kuras ļauj aizceļot laikā, šauras ieliņas, tirgus, paklāju tirgotāji, rotu meistari, senie mūri, osta, kā arī neskaitāmas kafejnīcas un zivju restorāni.

Pa vecpilsētas ieliņām var klīst teju bezgalīgi, jo aiz katra stūra paveras kas neparasts, tāpēc nekautrējieties atvēlēt vismaz pusi dienas nesteidzīgai pastaigai. Ieplānojiet Kaleiči apmeklējumu pēcpusdienā, lai vakarā no šejienes dotos aplūkot 40 metrus augsto Dudena ūdenskritumu, kurš atrodas 10 km attālumā no vecpilsētas.

Foto: Ryzhkov Oleksandr/Shutterstock

Iestājoties tumsai, ūdenskritums tiek krāšņi izgaismots, kas rada īpaši maģisku un romantisku atmosfēru.

***

Vislabāk Turcijas pērli Antāliju iepazīt, dodoties ceļojumā un pašam savām acīm skatot dabas un cilvēku radītos brīnumus. Ar "Novatours" uz Antāliju iespējams doties gan pavisam īsā ceļojumā, sākot no 3 naktīm, gan garākā - uz nedēļu vai pat vēl ilgāk. Turklāt tūroperatora piedāvājumā ir gandrīz 300 Antālijas viesnīcu - lai ikviens var atrast ko piemērotu savai gaumei. Izdevīgus piedāvājumus meklē šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu