Uzbekistānā vēlētāji referendumā pārliecinoši atbalstījuši konstitūcijas jauno redakciju (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Postimees

Uzbekistānā svētdien notikušajā referendumā vēlētāji pārliecinoši atbalstījuši konstitūcijas jauno redakciju, kas paredz lielākas tiesības pilsoņiem, taču arī dos iespēju prezidentam Šavkatam Mirzijojevam kandidēt vēl uz diviem termiņiem un palikt valsts galvas amatā līdz 2040.gadam.

Kā liecina vēlēšanu komisijas pirmdien izplatītie provizoriskie rezultāti, referendumā piedalījušies 85% vēlētāju, no kuriem 90% atbalstījuši grozījumus.

Konstitūcijas jaunā redakcija paredz pagarināt prezidenta amata termiņu no pieciem līdz septiņiem gadiem, saglabājot ierobežojumu, ka prezidents nevar būt amatā vairāk nekā divus termiņus pēc kārtas. Tomēr šis ierobežojums neattieksies uz 65 gadus veco Mirzijojevu, kuram pašlaik rit otrais termiņš, līdz ar to viņam tiks pavērta iespēja saglabāt prezidenta amatu vēl 17 gadus.

Jaunajā pamatlikuma redakcijā Uzbekistāna pasludināta par sociālu valsti, tās pilsoņiem paredzot lielāku tiesisko un sociālo aizsardzību.

Mirzijojevs kļuva par valsts vadītāju 2016.gadā pēc ilggadējā autoritārā prezidenta Islama Karimova nāves. Līdz tam viņš 13 gadus bija premjerministrs.

Savas prezidentūras laikā Mirzijojevs īstenojis plašas ekonomiskās un sociālās reformas, modernizējot Uzbekistānu un veicinot ekonomikas attīstību.

Tomēr politiskā opozīcija valstī arvien netiek pieļauta. Parlamentā joprojām ir pārstāvēti tie paši pieci politiskie spēki, kas Karimova laikā, un neviens no tiem nav reālā opozīcijā. Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērotāju vērtējumā jaunu partiju reģistrēšanas procedūra ir apgrūtinoša, un nevienu opozīcijas partiju tā arī nav izdevies reģistrēt.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu