Daudzviet pasaulē notiek 1. maija mītiņi (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: THIBAUD MORITZ/AFP

Strādājošie un aktīvisti daudzviet pasaulē pirmdien atzīmē 1.maija Darba svētkus ar mītiņiem, kuros aicina palielināt algas, samazināt darba laiku un uzlabot darba apstākļus.

Francijā arodbiedrības plāno plašas demonstrācijas, lai protestētu pret prezidenta Emanuela Makrona neseno soli paaugstināt pensionēšanās vecumu no 62 uz 64 gadiem. Organizatori pensiju reformu uzskata par draudu strādājošo tiesībām un Francijas sociālās drošības tīklam.

Pensiju likumprojekts izraisīja Francijā pēdējos gados lielākos protestus, un paredzams, ka 1.maija mītiņi būs vieni no lielākajiem līdz šim.

Pirmdien Francijā protestos piedalījās simtiem tūkstoši cilvēku. Galvenais gājiens notika Parīzē, kur tas sākās plkst.15 pēc Latvijas laika, taču tūlīt pēc tā starta sākās spēcīga lietusgāze.

Tulūzā un Nantē policija pret protestētājiem raidīja asaru gāzi.

Anglijā pirmdien streiko medmāsas, pieprasot palielināt algu, pirmo reizi streikā piedaloties arī neatliekamās palīdzības, intensīvās aprūpes un onkoloģijas nodaļu māsām.

Tāpat kā iepriekšējos gados, policija Turcijā neļāva demonstrantu grupai sasniegt Stambulas galveno Taksima laukumu un aizturēja aptuveni duci protestētāju.

Laukumam ir simboliska nozīme Turcijas arodbiedrībām pēc tam, kad nezināmi bruņoti cilvēki 1977.gadā laukumā atklāja uguni uz cilvēkiem, kas svinēja svētkus, izraisot drūzmu. Desmitiem cilvēku gāja bojā.

Prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana valdība ir aizliegusi demonstrācijas Taksima laukumā, izraisot biežas sadursmes starp policiju un protestētājiem, kuri cenšas sasniegt laukumu. Tikmēr nelielām grupām tika atļauts ienākt laukumā, lai noliktu vainagus pie pieminekļa.

Pakistānā varasiestādes aizliedza mītiņus dažās pilsētās saspringtās drošības situācijas vai politiskās atmosfēras dēļ.

Dienvidkorejā desmitiem tūkstošu cilvēku apmeklēja dažādus mītiņus, pieprasot palielināt minimālo algu.

Tokijā tūkstošiem arodbiedrību biedru, opozīcijas likumdevēju un akadēmiķu pulcējās Jojogi parkā, pieprasot palielināt algas, lai kompensētu pieaugošo dārdzību.

Arodbiedrību vadītāji norāda, ka valdības pasākumi algu palielināšanai atpaliek no cenu pieauguma. Viņi kritizē premjerministra Fumio Kisidas plānu dubultot aizsardzības budžetu un norāda, ka nauda būtu jātērē labklājībai, sociālajai drošībai un cilvēku ikdienas dzīves uzlabošanai.

Indonēzijā mītiņu dalībnieki pieprasīja valdībai atcelt darbavietu radīšanas likumu, kas, pēc viņu teiktā, ļauj pelnīt biznesam uz darbinieku un vides rēķina.

Vācijā protesti sākās ar mītiņu "Atgūsim nakti", ko svētku priekšvakarā organizēja feministu un kvīru grupas, lai protestētu pret vardarbību, kas vērsta pret sievietēm un LGBTQ+. Gājienā piedalījās vairāki tūkstoši cilvēku, kas lielākoties uzvedās mierīgi, neskatoties uz neregulārām dalībnieku un policijas sadursmēm. Pirmdien Vācijā plānoti vairāki arodbiedrību un kreiso grupu mītiņi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu