Dienvidāfrika lūgusi Putinu neapmeklēt BRICS samitu, ziņo mediji (6)

TVNET/LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) vadība lūgusi Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu neapmeklēt BRICS valstu samitu, kas šovasar notiks DĀR, jo Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi orderi Putina aizturēšanai, vēsta Johannesburgas laikraksts "Sunday Times", atsaucoties uz avotiem.

DĀR ir valstu vidū, kas parakstījušas Romas statūtus, un tas valstij uzliek pienākumu pildīt SKT lēmumus.

"Mums nav citu variantu, kā aizturēt Putinu. Ja viņš ieradīsies šeit, mums viņš būs jāiztur," laikrakstam sacīja DĀR valdības pārstāvis.

Kā vēsta "Sunday Times", pagājušajā nedēļā DĀR prezidents Sirils Ramafosa izveidojis īpašu valdības komiteju viceprezidenta vadībā. Tai ir jāizvērtē varasiestāžu darbības varianti saistībā ar orderi Putina aizturēšanai.

Domājams, komitejai nāksies atzīt, ka nav citu variantu kā Putina piedalīšanās 22.-24.augustā Durbanā paredzētajā samitā videokonferences režīmā, sacīja laikraksta sarunbiedrs.

Vārdā neminētas augstas amatpersonas laikrakstam apstiprināja, ka Pretorija par šo jautājumu ved sarunas ar Maskavu.

DĀR atteikusies nosodīt Krievijas pilna mēroga karu pret Ukrainu, norādot, ka vēlas palikt neitrāla un ka dod priekšroku dialogam, lai tiktu izbeigts karš.

Putina un Krievijas prezidenta "bērnu tiesību" komisāres Marijas Ļvovas-Belovas aizturēšanas orderis tika izdots 17.martā. Abi tiek turēti aizdomās par iespējamiem kara noziegumiem, nelikumīgi deportējot un pārvietojot Ukrainas bērnus no okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krieviju.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu