Ķīna beidzot atzīst, ka viņu guļošā Marsa zonde varētu vairs nepamosties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīnas Marsa zonde "Džužun".
Ķīnas Marsa zonde "Džužun". Foto: AP/Scanpix

Pēc vairākus mēnešus ilgas klusēšanas Ķīnas valdība beidzot paziņojusi, kāds varētu būt Marsa zondes “Džužun” liktenis. Zonde pārstāja kustēties jau teju pirms gada.

“Džužun” ir Ķīnas pirmais Marsa pašgājējs un nu, visticamāk, ir Marsa smilts klāts, kas liedz tā saules paneļiem ražot zondes darbībai vajadzīgo enerģiju, Ķīnas valsts televīzijai “CCTV” pauda Ķīnas Marsa izpētes programmas pētnieki.

Šis skaidrojums tiek uzskatāms par ticamāko iemeslu, kāpēc zonde pēc “ziemas miega”, kurā devās 2022. gada maijā, nekad nepamodās. Zondi bija plānots atmodināt 2022. gada decembrī, kad ziema uz Marsa ziemeļu puslodē ir pietuvojusies beigām, tomēr tas neizdevās. Šā gada martā uzņemtajos NASA attēlos redzams, ka zonde atrodas tādā pašā pozīcijā kā pirms gada, dodoties ziemas miegā.

Ķīnas Marsa zonde "Džužun".
Ķīnas Marsa zonde "Džužun". Foto: NASA/JPL-Caltech/UArizona

Pastāvēja cerības, ka zondes ķibelēs vainojama neparasti aukstā Marsa ziema un zonde atmodīsies, kad kļūs siltāks. Tiesa, nu Ķīna uzskata, ka visticamākais iemesls ir Marsa smilts un putekļi, kas pārklājuši zondes saules paneļus.

Lai nu kā, zonde plānoto misijas laiku pārsniedza par trīs mēnešiem, izpētot lielu daļu teritorijas. Uz Marsa zonde darbojās 358 dienas un pieveica 1921 metru lielu attālumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu