10 veidi, kā augstspiediena mazgātājs var atvieglot tavu ikdienu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Vai atceries to lielisko sajūtu, kad tava automašīna vēl bija jauna un žilbinoši spīdīga, bet piebraucamais ceļš – svaigi bruģēts? Kad tavas dārza mēbeles pirmo reizi ieraudzīja dienasgaismu un terase vēl nebija apaugusi ar sūnām. Tie tik bija laiki! Gadiem ejot, putekļi, netīrumi un sūnas visu var pārvērst līdz nepazīšanai, bet mums tev ir labas ziņas. WOW efekts nekur nav zudis -  daudzu lietu un vietu bijušo spozmi ir iespējams atgūt, liekot lietā augstspiediena mazgātāju. Kopā ar Kärcher atklāsim, kā augstspiediena tīrītājs var uzlabot tavu ikdienu, un, kas jāņem vērā, izvēloties šo noderīgo ierīci.

Augstspiediena mazgātāji gadu no gada iemanto arvien lielāku popularitāti, jo tie ir daudzveidīgi izmantojami un ļauj ietaupīt daudz laika un pūļu, palīdzot ieviest kārtību pat ļoti lielā teritorijā. Īpaši noderīgs šāds palīgs ir vasarā, kad īsā laika periodā ir jāveic daudz dažādu uzdevumu.

Visbiežāk šī ierīce tiek izmantota auto mazgāšanai, bet, lūk, vēl 10 veidi, kā augstspiediena mazgātājs var palīdzēt apkarot netīrumus ar pārliecinošu spēku, atvieglojot smagus darbus un padarot tos par tīrāko baudu!

Foto: Publicitātes foto

Dārza tehnikas un inventāra sakopšanai

Augstspiediena mazgātāju var izmantot ne tikai auto uzpucēšanai, bet arī, lai savestu kārtībā savu dārza aprīkojumu, piemēram, kultivatoru, zāles pļāvēju, ar mālu aplipušu ķerru, lāpstu vai citus dārza piederumus, piemēram, grilu. Atliek tikai izvēlēties attiecīgu mazgātaja uzgali, lai ar ūdens strūklu efektīvi iznīcinātu visas zemes, zāles un citu netīrumu paliekas.

Foto: Publicitātes foto

Velosipēdu mazgāšanai

Tas ir aktuāls darbiņš gan vasarā, gan – jo īpaši - pavasarī un rudenī, kad braucamrīks reizēm ir pārklāts ar tik brangu dubļu kārtu, ka to pēc nožūšanas ir teju neiespējami atberzt. Un, ja izbraukumā ir devusies visa ģimene, tad rēķinies, ka būs ko ņemties, lai visus divriteņus savestu kārtībā. Liekot lietā augstspiediena mazgātāju, šis pienākums būs paveicams ļoti ātri un ērti. Galvenais - pēc kārtīgas “dušas” neaizmirst velosipēdu rūpīgi nosusināt, un pēc tam kārtīgi ieeļļot visas kustīgās daļas.

Jumtu tīrīšana

Jumts ir svarīgākā un viena no dārgākajām mājas konstrukcijām. Laicīgi kopjot jumtu Jūs varat ietaupīt ievērojamus naudas resursus, kas citkārt varētu rasties jumta nomaiņas, vai remonta vajadzības gadījumā. Attīrot jumtu, ievērojami samazinās bojājumu rašanās iespēja un vizuāli tas ir pievilcīgāks. Arī pirms īpašuma pārdošanas ir ieteicama jumta tīrīšana no sūnām un citas veģetācijas, ka arī jumta mazgāšana, jo tas palielinās īpašuma vērtību. Arī šajā darbā augstspiediena mazgātājs būs neaizvietojams palīgs.

Komentē Kärcher Latvia produktu un apmācību vadītājs Pēteris Lācis

Sūnas nav vienīgā veģetācija, kas aug uz jumta. Mīts par to, ka uz metāla jumtiem sūnas neaug, ir tikai daļēji pareizs, jo arī  uz metāla jumta sastopami gan ķērpji, gan aļģes un sēnītes. Nav tāda jumta seguma, uz kura nekas neaug. Gandrīz vienmēr netīras paliek jumta plaknes, kuras atrodas pastāvīgā ēnā un tās, kas vērstas uz ziemeļiem un rietumiem.

Lielo virsmu tīrītājs T-Racer var palīdzēt tikt galā ar sūnām un ķērpjiem šindeļa jumtu ziemeļu slīpnēs. Tas gan ir saistīts arī ar nopietnu sagatavošanos un darba drošības ievērošanu, jo kritiens no jumta ir ļoti nevēlama lieta. Tāpat šī iekārta palīdzēs arī atjaunot dakstiņa vai viļņoto jumta seguma lokšņu izskatu, attīrīt no sūnām un lapām lietus ūdens teknes un paglābs arī aizsērējušas kanalizācijas caurules. Ar specializēto papildaprīkojumu ir paveicams viss augstāk minētais. 

Logu tīrīšanai

Ēku ārējo logu spodrināšana ir ļoti laikietilpīgs un piņķerīgs process, kuru mēdzam atlikt no nedēļas uz nedēļu. Augstspiediena mazgātājs ar piemērotiem uzgaļiem palīdzēs ievērojami atvieglot šo netīkamo darbu, dažu minūšu laikā ļaujot kārtīgi nomazgāt visus netīrumus gan no stikliem, gan no logu rāmjiem un palodzēm.

Mazgāt ar augstspiediena mazgātāju logus "parastos", piemēram, koka logus ar ķites blīvējumu gan nebūs īsti laba ideja. Šis ieteikums vairāk attiecas uz ēkām ar lielām stiklotām fasādēm, lielām vitrīnām un ziemas dārziem, jo lielos stiklojuma laukumus nav ērti un efektīvi tīrīt ar akumulatoru logu tīrītājiem.

Terases un dārza celiņu uzfrišināšanai

Ar ūdens strūklu atjaunot nesezonā paplukušās terases un sūnām aizaugušo dārza celiņu sākotnējo izskatu  - šo metodi ir izmēģinājuši daudzi augstspiediena mazgātāju īpašnieki, atzīstot par ļoti efektīvu. Lai vēl labāk noņemtu netīrumus, iesakām izmantot augstspiediena mazgātāja opciju ūdenim pievienot tīrīšanas līdzekli.

Mazgāšanas līdzeklis, protams palīdzēs atmiekšķēt iesīkstējošākos netīrumus, vai nodrošinās akmens bruģa vai koka terases papildus aizsardzību, aizkavējot sūnu un ķērpju atkalparādīšanos vai eļļojot koksni.

Tomēr cīņā ar dārza celiņu netīrajām flēm un terases "kultūrslāni" visnoderīgākais būs specializētais lielo virsmu tīrītājs T-Racer. Tas veidots tā, lai sprausla būtu novietota ideālā attālumā no virsmas, atkarībā no materiāla, padarot to īpaši praktisku lietošanai. Tam var regulēt ūdens spiedienu, un tas nozīmē, ka arī cietas virsmas, piemēram, akmeni un betonu, var tīrīt tikpat efektīvi kā delikātākas, piemēram, koka virsmas. Tas dos iespēju iegūt vienmērīgāku un labāku attīrīšanas efektu, vienlaikus paaugstinot veiktspēju un pasargājot pašu "operatoru" un apkārtni no šļakatām, kuras citkārt pēc, piemēram, bruģa tīrīšanas nāktos pēc tam arī tīrīt.

Foto: maderfoto.de

Paklāju tīrīšanai

Ar laiku pienāk brīdis, kad paklājs pat pēc rūpīgas apstrādes ar putekļu sūcēju un vairākkārtējiem mēģinājumiem izberzt taipus, izskatās netīrs. Šai problēmai parasti ir divi iespējamie risinājumi – pirkt jaunu paklāju vai doties uz ķīmisko tīrītavu. Bet augstspiediena mazgātāja īpašnieki ļoti bieži izmanto trešo opciju – piemērotos laikapstākļos izklāt paklāju dārzā vai uz terases un kārtīgi iztīrīt, izmantojot ūdens strūklas spēku, apvienojumā ar paklāju tīrīšanas līdzekli. Tas, protams, pielietojams tikai pārvietojamiem paklājiem.

Ehh.. Protams, mēs visi esam redzējuši video, kur ar augstspiediena mazgātāju tiek tīrīti tepiķi un paklāji, bet, jāteic godīgi, ka tā ir ļoti nesaudzīga metode. Piemēram, vilnas vai pusvilnas paklājam tik liels ūdens daudzums var nozīmēt jauna paklāja iegādi.

Tomēr ir atsevišķi izņēmuma gadījumi, kad augstspiediena mazgātāju tomēr varētu pielietot, piemēram, terases paklāju vai auto paklājiņu tīrīšanai, jo tie ir daudz izturīgāki un teju vienmēr no 100% sintētikas.

Mājas fasādes un žoga mazgāšanai

Reti kurš aizdomājas par to, ka gadiem netīrītas ķieģeļu žoga spraugas vai sūnām apaugusi mājas fasāde var neglābjami sabojāt pirmo iespaidu ne vien par mājas kopskatu, bet arī par tās saimnieku.

Foto: Publicitātes foto

Īpaši uzkrītoši šī problēma ir pamanāma uz gaišos toņos krāsotām fasādēm – ar laiku gar mājas vai žoga pamatu perimetru neizbēgami iezīmējas tumšākas krāsas josla, ko manuāli atberzt ir īsta neiespējamā misija.

Tīrs žogs un mājas fasāde ir gan mājas, gan saimnieka vizītkarte, bet daudzi izvairās no šī darba, jo tik lielas virsmas mazgāšana aizņem daudz laika un pūļu. Šai problēmai ir pavisam vienkāršs risinājums - liekot lietā augstspiediena mazgātāju, laikietilpīgais darbs būs padarāms ātri un pat šķitīs visai izklaidējošs.

Arī šajā gadījumā lieti noder T-Racer, jo, gan fasādes, gan žogi ir visai prāvi tīrāmie laukumi. Iekārtas papildaprīkojums ļauj regulēt tīrīšanas spēku, panākot vēlamo attīrīšanas efektu un reizē nodrošinot virsmu saudzīgu tīrīšanu. Atsevišķu nelielu spraugu un pleķu tīrīšanai var izmantot parasto vai rotējošās strūklas sprauslu. Žogu un fasāžu tīrīšanai var izmantot arī citus uzgaļus, piemēram, rotējošo birsti vai plakano birsti.

                                                                                           Pēteris Lācis

Vecās krāsas noņemšanai

Nezini, kā cīnīties ar izbalējušo krāsu, kas plēksnēm vien lobās no koka sētas, garāžas vai šķūņa durvīm? Arī šis darbs augstspiediena mazgātājam būs pa spēkam - izvēloties attiecīgu uzgali, vecās krāsas kārtu noņemt būs vieglāk par vieglu. Veicot krāsas noņemšanu ar augstspiediena mazgātāju, galvenais atcerēties par drošības pasākumiem un aizsargāt acis, izmantojot aizsargbrilles.

Lai noņemtu krāsu no lieliem laukumiem, noderēs T-Racer uzgalis, kurš nodrošinās pareizu iedarbības spēka regulāciju, lai attīŗitu no krāsas, nebojājot pašu koksni. Ņemot vērā to, ka koksne ir mīksts materiāls, šis darbs jādara uzmanīgi, lai nesabojātu virsmu. Savukārt ar smilšu strūklas uzgali no vecās krāsas un rūsas var attīrīt metāla priekšmetus, tos sagatavojot jaunai krāsošanai.

Dārza mēbeļu atjaunošanai

Pretēji speciālistu ieteikumiem par dārza mēbeļu ieziemošanu, tās nereti visu sezonu stāv ārā un ir pakļautas tādiem ārējiem faktoriem, kā lietus un vējš, kas pa gaisu virpina putekļus, kvēpus, sausas lapas un citus “labumus”, ar laiku pārklājot galdus un krēslus ar īstu “kultūrslāni”.

Foto: Publicitātes foto

Dažreiz netīrumi ir tik dziļi iespiedušies mēbeļu materiālā, ka tos nav iespējams notīrīt pat ar viscītīgāko beršanu. Tāpēc šajā jautājumā augstspiediena mazgātājs ir patiesi neaizstājams palīgs, spējot atgriezt dārza mēbelēm otro jaunību.

Ir pieejami specializētie līdzekļi gan plastmasas, gan koka mēbeļu kopšanai. Tie patiesi būtiski uzlabos rezultātu. Proti - no baltās plastmasas porām specializētais līdzeklis labāk iztīrīs tur sakrājušos atmosfēras kvēpus, bet koksnes tīrīšanas līdzeklis palīdzēs ne tikai attīrīt koka virsmu, bet arī nedaudz ieeļļos pašu koksni. 

Kā redzi, augstspiediena mazgātājs ir patiesi universāls palīgs, kam iespējams atrast daudzus un dažādus pielietošanas veidus ne tikai automazgātavā, bet arī ikvienā mājsaimniecībā.

Kas jāņem vērā, izvēloties augstspiediena mazgātāju

Ja ir nepieciešams nomazgāt nelielas lietas - dārza instrumentus, velosipēdus, mopēdu vai citas nelielas virsmas, var pilnībā pietikt ar K 2 vai K 3 sērijas iekārtām, jo tās ir ekonomiska alternatīva augstākas klases iekārtām un lieliski tiks galā ar nelieliem darbiem.

Ja darbu apjoms pieaug, tad labāk vērst uzmanību uz K 4, K 5 vai K 7 klases iekārtām. Tās ir aprīkotas ar ūdens dzesētiem indukcijas dzinējiem, kas nodrošina ilgstošu darbošanos bez pārtraukumiem un būtiski lielāku veiktspēju.

Jo lielākiem darbiem saimniecībā plānots iekārtu izmantot, jo augstākas klases iekārtu vajadzētu izvēlēties.

Ikkatras klases iekārtas ir pieejams dažādās komplektācijās un modeļos, sākot ar ļoti vienkāršiem, kam ir visas pamatfunkcijas, beidzot ar viedierīci savienojamām iekārtām. Viedierīce ērtā veidā sniedz ieskatu par to, kas ir ietverts komplektācijā, kā iekārtu pareizi saskrūvēt, ja nepieciešama salikšana, var sūtīt brīdinājumu, vai iekārtu sagatavot aukstumam - proti, ja tiek prognozēts sals, ir jāparūpējas, lai no iekārtas izdarbinātu ūdeni vai to novietotu nesasalstošās telpās. Tāpat tur būs atrodami padomdevēji ar soli pa solim instrukcijām dažādu tīrīšanas darbu veikšanai. Tas lieti noder, ja augstspiediena iekārta ir pirmā mūžā un gribās būt pārliecinātamm, ka tīrīšana sniegs vēlamo rezultātu.

Latvijā, lielākoties pircēji izvēlas K 5 kases iekārtas, jo tās ir lielisks kompromiss starp cenu un veiktspēju. Iekārtas, pareizi lietotas un uzglabātas būs lielisks palīgs tīrīšanas darbiem daudzu gadu garumā.

Iekārtu komplektācija - no vienkāršākām, līdz labāk aprīkotām. Piemēram iekārta ar augstspiediena šļūteni, kura uztīta uz spoles ir daudz ērtāka lietošanā un pēc tam savācama, lai noliktu to glabāšanā līdz nākamai reizei, var būt komplektācijā papildus uzgaļi auto mazgāšanai - birstes un putu uzgalis, vai mājas kopšanai - lielo virsmu tīrītājs.

Tāpat jāpiebilst, ka reizēm, ja iegādei atvēlētais finansējums neļauj nopirkt ko gribētos, ir jēga izvēlēties jaudīgāku, bet mazāk aprīkotu iekārtu, vai arī gluži pretēji, ja tīrāmie uzdevumi nav tik grūti, varbūt pareizā izvēle ir par labu mazāk jaudīgai, bet ērtāk lietojamai iekārtai.

                 Kärcher Latvia produktu un apmācību vadītājs Pēteris Lācis

Uzticamus palīgus ērtākai ikdienai meklē šeit

Raksts tapis sadarbībā ar Kärcher.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu