Aizzīmogotā bedrē arheologi atklājuši noslēpumainus zemciļņus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Samuel Sánchez

Arheologi Spānijā atraduši reāla izmēra cilvēku akmens zemciļņus. Tie varētu būt senākie Tartesas valsts iedzīvotāju turdetāņu atainojumi.

Turdetāņi ir sena civilizācija, kas izzuda pirms vairāk nekā 2500 gadiem. Lai arī to izcelsme nav īsti skaidra, tiek uzskatīts, ka turdetāņi ir viena no augstāk attīstītajām ibēru ciltīm, raksta "Live Science".

Akmenī cirstie zemciļņi radīti ap 5. gadsimtu pirms mūsu ēras. Tie tika atrasti aizzīmogotā bedrē templī Spānijas dienvidos – vietā, kur reiz saimniekojuši Tartasas valsts iedzīvotāji. Zemciļņi atradās zirgu kaulu vidū, kas, visticamāk, tika upurēti, vēstīts paziņojumā.

“Neparastākais ir tas, ka tie ir cilvēku seju atainojumi,” paziņojumā teica pētniece Ērika Lopesa.

Arheologi raksta, ka šī civilizācija savas dievības parasti atainoja ar dzīvnieku un augu motīviem, nevis cilvēku tēliem. Šajā gadījumā divos zemciļņos, visticamāk, atainotas sieviešu dzimuma dievības. No pārējiem trīs zemciļņiem saglabājušies bija tikai fragmenti, tomēr var saprast, ka viens no tiem ataino kareivi ar ķiveri.

Tartesas valsts ļaudis nav atstājuši daudz arheoloģisko liecību, tomēr ir zināms, ka viņi bija prasmīgi zeltkaļi. Tas arī redzams zemciļņos, jo abām dievībām ausīs ir auskari.

Daži vēsturnieki, to skaitā grieķu filozofs Aristotelis Tartasas ļaudis saista ar mītisko zudušo pilsētu Atlantīdu. Tiesa, mūsdienās zinātnieki šo ideju neuztver nopietni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu